Hyresgästföreningen anser att många kommunala bostadsbolag saknar kompromissvilja, trots svårt ekonomiskt läge för många hyresgäster. Arkivbild.
Hyresgästföreningen anser att många kommunala bostadsbolag saknar kompromissvilja, trots svårt ekonomiskt läge för många hyresgäster. Arkivbild. - Foto: TT

Rekordmånga hyrestvister – värdar hoppar av

Antalet tvister i Hyresmarknadskommittén (HMK) är det högsta någonsin. Det är redan en ökning med över 50 procent jämfört med hela förhandlingssäsongen förra året, skriver Hem & Hyra.


Hittills i år har 58 ärenden gått till tvistelösningsorganet HMK, jämfört med 37 i fjol.

Många kommunala hyresvärdar hoppar av förhandlingarna när Hyresgästföreningen inte godtar deras hyresförslag, skriver Hem & Hyra.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västsverige, är med tanke på kristiderna besviken på bostadsbolagen.

— Är det någon gång de ska visa att de är en allmännytta så är det ett sådant här år. Det är otroligt tufft för många hyresgäster just nu. Det är inte nu som allmännyttor ska satsa allt på att få en så hög höjning som möjligt, och inte ens visa förhandlingsvilja, säger han till Hem & Hyra.

Nyligen lämnade tre västsvenska bolag – Förbo, Kungälvsbostäder och Alebyggen – förhandlingsbordet. Tillsammans har de runt 11 000 lägenheter. Exempelvis yrkade Alebyggen på en hyreshöjning med 8,8 procent.

Bolagen vill höja från årsskiftet. På grund av de utdragna förhandlingarna riskerar de boende därför en hyressmäll när flera månaders påslag ska betalas i efterhand.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!