- Foto: Pressbild/Ica/Henrik Montgomery/TT

Singel? Så får du ihop ekonomin – och sparar uppemot 15 000 kronor

Hur är det egentligen att leva som singel i Sverige? I dag finns det fler singelhushåll i landet än tidigare. Att vara singel är nästan dubbelt så dyrt som att leva i tvåpersonershushåll men det finns mycket att göra för att få ekonomisk stabilitet.


Fler personer väljer singellivet i Sverige än att de hittar någon att dela livet med, vilket har sina fördelar och nackdelar. Att försöka klara av ekonomin som singel kan stundtals bli tuffare än om du hade levt i tvåsamhet och kunnat delat på kostnader.

Något man kan göra för att klara ekonomin som singel är framförallt att se över sina utgifter och börja med en buffert. Det är även bra om man letar efter lösningar som är specifikt riktade åt singlar snarare än familjer. Det är också rätt tillfälle att använda sig av rabatter och ta tid till att jämföra priser. 

Förövrigt kan det vara skönt att veta att det inte bara är en själv som singel som eventuellt har ekonomiska problem, utan att det också finns andra singlar som kämpar för att få ihop den ekonomiska situationen.

– Det finns flera olika sätt att spara ihop pengar på som singel. Man behöver framförallt se över sin livssituation och tänka vad som funkar bäst för en. För du kommer framförallt behöva ändra beteenden och då gäller att att hitta vad som funkar för just dig, säger Magnus Hjelmér, sparekonom på Ica banken till Nyheter24.

Singlar har mer nöjeskostnader

I Sverige finns det fler ensamhushåll än sammanboende hushåll i landet. Majoriteten av ensamhushållen är ensamstående utan barn. Enligt Statistikmyndigheten lever Sveriges drygt tio miljoner invånare i 4 831 811 hushåll och nästan två miljoner av hushållen består av en person som bor själv utan barn.

Majoriteten av ensamhushållen är ensamstående utan barn. Denna grupp äger och hyr lägenheter i större utsträckning och påverkas således inte i lika stor utsträckning av stigande räntor som villaägare, men singelhushåll däremot har ofta högre nöjeskostnader, menar Magnus Hjelmér.

Här hittar du Lyxfällan-Magnus superenkla sparknep.

Fällan du som singel måste undvika

Om man som singel hela tiden tvingas leva på gränsen och inte har en buffert eller lever som man alltid gjort innan det krisar – blir man lätt sårbar för minsta oväntade utgift. En buffert är mycket bra att börja spara mot och som du enkelt kan komma åt om du skulle råka ut för oförutsedda utgifter. 

– De stora kostnaderna kan man vara väl medveten om. Hyran kommer varje månad – det vet vi. Men går vi och handlar en tröja ena dagen, fikar den andra och bio en tredje så har de enstaka utgifterna dragit iväg. För många är fällan att man fortsätter leva som man alltid gjort.

Nyheter24 har tidigare intervjuat Magnus Hjelmér om hur man ska tänka som ensamstående – här kan du läsa mer om det!

Lista: Sex tips för att få ihop ekonomin som singel

  1. När inkomsten kommer från ett håll blir hushållet känsligare för störningar exempelvis arbetslöshet eller sjukskrivning. Det kan vara klokt att fokusera på att bygga upp en buffert och se över inkomstförsäkring och låneskydd.
  2. Genom att planera din matlagning och exempelvis göra matlådor sparar du 15 000 kronor/år.
  3. Nyttja delningsekonomi – Byt, låna och hyr prylar av vänner, bekanta eller någon sajt.
  4. Kolla upp via Skatteverket om du skulle gynnas av att jämka, alltså justera skatten.
  5. Se till att du har en budget. Det kan spara in 20–30 procent av dina löpande kostnader. Konsumentverket har en bra mall man kan använda.
  6. Tänk framåt! De högre kostnaderna kan hålla i sig ett tag framöver, så planera hellre för en billig semester än en långresa. Boka inte in dig på höga utgifter i nuläget.
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.