Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tror riksbanken tänker fel. Arkivbild.
Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tror riksbanken tänker fel. Arkivbild. - Foto: TT

Chefsekonom: Räntan behöver sänkas tidigare

Riksbanken räknar med en hög nivå på styrräntan fram till 2026.Banken SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror att Riksbanken undervärderar de negativa följder som de snabba räntehöjningarna kan få för ekonomin och arbetslösheten.


"Jag själv bedömer att styrräntan behöver sänkas igen betydligt tidigare än så", skriver Boije på Dagens Nyheters debattsida.

I dag ligger styrräntan på 3 procent och ytterligare en eller två höjningar väntar till intervallet 3,25–3,50 procent. Den nivån ska enligt Riksbankens prognos gälla i tre år.

"Motivet till detta är uppenbarligen att säga att vi inte ska räkna med några sänkningar av styrräntan innan den höga inflationen är knäckt", skriver Boije.

Historiskt har räntan enligt SBAB:s sammanställning legat kvar på sin högsta nivå i maximalt sex månader.

"Även om situationen nu, med en inflation som ligger mycket högt över målet, är väldigt annorlunda jämfört med tidigare skeenden, så kan en treårig konstant styrränta knappast vara en trolig utveckling", skriver Boije.

Han har förståelse för att det är "svåra avvägningar och bedömningar" som Riksbanken måste göra, men efterlyser en större tydlighet.

"Det skulle också göra det enklare för inte minst Sveriges alla bolånetagare att bedöma framtida räntor."

TT