Det här gäller för dig som köpt eller sålt bostad under 2022
Det här gäller för dig som köpt eller sålt bostad under 2022 - Foto: Pontus Lundahl/Anders Wiklund/TT

Deklarationen 2023: Det gäller för dig som köpt eller sålt bostad

För den som köpt eller sålt bostad förra året finns det flera viktiga punkter att lägga på minnet. Vad kan jag göra för avdrag? Vilka renoveringar är avdragsgilla? Vad händer om jag tappat bort ett viktigt kvitto? Det här gäller i deklarationen 2023.


Skatteverket kommer att skicka ut deklarationerna för 2023 mellan måndag 6 mars och fredag 10 mars till de som har en digital brevlåda som skaffades innan 5 mars. 

Det är viktigt att hålla koll på datumen som följer efter detta, så att man inte missar några viktiga deadlines. För att underlätta för alla som ska deklarera har Nyheter24 sammanställt en lista över alla datum och ändringar som gäller för deklarationen 2023.

Det är också viktigt att notera att det i år finns nya datum och avdrag som man bör ha koll på. Om man deklarerar helt utan ändringar kan man få sin första skatteåterbäring redan i början av april.

3 misstag att undvika i deklarationen 2023 – avdraget många missar

Köpt eller sålt bostad 2022? Det gäller i deklarationen 2023

Har du köpt eller sålt bostad under 2022? Då finns det ytterligare saker att ha koll på när det är dags att deklarera, däribland att undersöka om du har möjlighet att söka uppskov med beskattning av kapitalvinsten.

– Kravet är att du sålt en bostad som varit din permanentbostad och bott där minst ett år närmast före avyttringen, alternativt att man bott i huset minst tre år av de senaste fem åren. Du ska också ha köpt en så kallad ersättningsbostad, det vill säga din nya bostad, för att kunna söka uppskov, säger Ola Aronsson, skatterättsexpert på Familjens Jurist, till Nyheter24.

Har du inte hunnit köpa en ersättningsbostad under 2022? Då kan du söka preliminärt uppskov. 

Då har du hela 2023 på dig att köpa en ersättningsbostad, och måste därefter bosätta dig i den senast 2 maj 2024, menar Aronsson. 

Så deklarerar du din sålda bostad

– När du deklarerar den sålda bostaden ska du givetvis leta upp alla gamla kvitton. Saknar du kvitton får man på annat sätt försöka göra det troligt att man haft kostnaden, säger Aronsson. 

Det kan du exempelvis påvisa i ett "öppet yrkande" i samband med att du deklarerar. 

– Det innebär att man på eget initiativ lämnar uppgifter till Skatteverket om vad som ligger till grund för det som man vill ha avdrag för i deklarationen.

Deklarationen 2023: Hur gammal får en renovering vara för att göra avdrag?

Varken grundförbättringar eller ny, till- eller ombyggnader har någon tidsgräns, utan kan deklareras när det passar för en själv.

– Handlar det istället om så kallade värdehöjande reparationer får du ta med de som åtgärdats fem år före säljåret. Dessutom måste de för varje år överstiga 5 000 kronor, säger Ola Aronsson.

Är alla renoveringar avdragsgilla på deklarationen?

Alla grundförbättringar och ny, till- eller ombyggnader är avdragsgilla, men värdehöjande reparationer kan deklareras så länge de åtgärdats fem år före säljåret.

– Generellt sett är detta ett område som inte är helt svart eller vitt.