Har du inte fått deklarationen? Det här är varför
Har du inte fått deklarationen? Det här är varför - Foto: Anders Wiklund/Janerik Henriksson/TT

Den enda i gänget som inte fått deklarationen 2023? Det här är varför

Snart har Skatteverket skickat ut alla deklarationer för 2023. Har du fortfarande inte fått din? Så här ser utskicksprocessen ut.


Skatteverket kommer att skicka ut deklarationerna för 2023 mellan måndag 6 mars och fredag 10 mars till de som har en digital brevlåda som skaffades innan 5 mars. 

Det är viktigt att hålla koll på datumen som följer efter detta, så att man inte missar några viktiga deadlines. För att underlätta för alla som ska deklarera har Nyheter24 sammanställt en lista över alla datum och ändringar som gäller för deklarationen 2023.

Det är också viktigt att notera att det i år finns nya datum och avdrag som man bör ha koll på. Om man deklarerar helt utan ändringar kan man få sin första skatteåterbäring redan i början av april.

3 misstag att undvika i deklarationen 2023 – avdraget många missar

Jag har inte fått min deklaration 2023 – vad beror det på?

Är du en av de som fortfarande inte fått din deklaration trots att sista datumet närmar sig med stormsteg, och trots att du skaffat digital brevlåda i tid? Kanske har alla i familjen och vänskapskretsen fått den, men inte du? 

Det kan göra att man börjar fundera på i vilken ordning Skatteverket skickar ut inkomstdeklarationerna. På deras hemsida kan man läsa att det inte sker område för område. 

"Utskicken sker inte områdesvis. Du behöver därför inte bli orolig om du inte får din blankett samtidigt som övriga familjemedlemmar eller dina grannar", skriver Skatteverket.

Utskicken sker inte heller i alfabetisk ordning – utan sker faktiskt helt slumpmässigt.

— Vi skickar ut tusentals deklarationer i timmen nu. När man får den är helt slumpmässigt baserat, säger Alem Resulovic, sektionschef och deklarationsexpert på Skatteverket, till TT.

Det finns alltså ingen anledning att oroa sig och den som följt Skatteverkets förberedande instruktioner kan sitta lugnt i båten.