Här är maxbeloppen och kraven för rut- och rotavdrag i deklarationen 2023
Här är maxbeloppen och kraven för rut- och rotavdrag i deklarationen 2023 - Foto: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT

Deklaration 2023: Det gäller för rut- och rotavdrag

Vilka maxbelopp gäller för rut- och rotavdragen 2023, och vilka är kraven för att kunna nyttja dem? Nyheter24 listar viktig info om rut och rot i deklarationen – och hur du maxar avdragen till fullo.


De som skaffat digital brevlåda före 5 mars fick sina inkomstdeklarationer i förra veckan. Nu följer en period där viktiga datum avlöser varandra, och för att inte virra bort sig gäller det att ha koll.

Det finns också fällor man ska undvika att kliva i. Här är 3 misstag att se upp för i deklarationen 2023 – och avdraget många missar.

Deklarationen 2023: Fördela rut- och rotavdrag i hushåll med två ägare

I dag kommer de flesta uppgifterna i deklarationerna förtryckta och det finns få avdrag att göra själv. Men när det gäller rut- och rotavdrag – då kan man vinna på att dubbelkolla siffrorna. 

Man kan nämligen fördela avdragen mellan makar eller sambos, så länge båda uppfyller Skatteverkets grundkrav.

– Man kan fördela om avdragen om båda parterna uppfyller grundkraven, till exempel att båda äger den aktuella fastigheten vid rotavdrag. Gör man det kan man fördela avdragen mellan sig som man vill, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, till Expressen.

Rotavdrag 2023 och rotavdrag 2024: Så mycket höjs det

Skatteverkets tjänst hjälper dig att räkna ut

Vid högre summor, eller om den ena i paret inte kan nyttja avdragen till fullo på grund av studier eller deltidsjobb, så kan det vara gynnsamt att fördela avdragen inom hushållet. 

– Man själv ska givetvis se över sin deklaration och kan gå in på Skatteverkets hemsida och titta på ”räkna ut skatt”. Där kan man lägga in sina uppgifter och se vad en justering ger för effekt rent skattemässigt, säger Resulovic till Expressen.

Rotavdrag i deklaration 2023 - maxbelopp och krav

När du anlitar ett företag för reparation, underhåll, ombyggnad eller tillbyggnad kan du få rotavdrag för delar av arbetskostnaden. Kostnaden för material och resor omfattas inte i skattereduktionen, och du kan dra av högst 30 procent av totalsumman.

Rotavdraget får uppgå till 50 000 kronor per år och person. Ett krav för att kunna nyttja skattereduktionen är att du måste äga bostaden där förbättringarna genomförs. Du eller dina föräldrar måste även bo i bostaden helt eller delvis.

Rutavdrag i deklaration 2023 - maxbelopp och krav

När du anlitar ett företag för hushållsnära tjänster, däribland flytthjälp, underhåll av vitvaror och reparation av teknik, kan du få rutavdrag för delar av arbetskostnaden. Det räknas ihop med rotavdraget och får vara max 75 000 kronor per person och år.

Du kan dra av högst 50 procent av priset på det utförda arbetet, och för att få nyttja rutavdraget behöver tjänsten ha utförts i, eller i närheten av din bostad – så länge det inte gäller tvätt. 

Till skillnad från reglerna kring rotavdraget behöver du inte äga bostaden för att kunna göra rutavdrag, men du behöver använda den helt eller delvis som ditt hem.

När får man skatteåterbäringen 2023?

Här kan du läsa om när du får skatteåterbäringen 2023 och alla viktiga datum att ha koll på inför utbetalningen av skatteåterbäringen 2023.

Betala kvarskatt 2023? Datum och ränta

Läs allt om vad som gäller kring kvarskatten 2023 – datum och ränta här.

Källa: Expressen, Skatteverket

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.