De höga räntorna kan tvinga många bostadsrättsföreningar att höja avgifterna
De höga räntorna kan tvinga många bostadsrättsföreningar att höja avgifterna - Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT

3 tecken på att din förening kommer höja avgiften

Publicerades: 20 Mar, 16:55, Uppdaterades: 24 Mar, 16:17

Kommer din bostadsrättsförening behöva höja avgiften på grund av de höga räntorna? Här är nyckeltalen att ha koll på, som kan hinta om att en höjning är på väg.


Skenande matpriser, dyr el och höga räntor – ja, den rådande inflationen gör sig påmind i stort sett överallt.

För den som är med i en bostadsrättsförening, eller planerar att köpa bostadsrätt inom den närmaste framtiden, kan det löna sig att vara påläst. Många bostadsrättsföreningar riskerar nämligen att behöva höja sina avgifter under det kommande året, vilket Dagens Nyheter var först med att uppmärksamma.

För att undvika överraskningar finns det vissa nyckeltal i din förenings årsredovisning att ha koll på, som kan hinta om att en höjning är på väg.

Experten: "Lån per kvadratmeter är en viktig aspekt"

En aspekt värd att kika närmare på är föreningens skuld per kvadratmeter. Ju större skuld föreningen har, desto räntekänsligare riskerar den att vara. Lånens storlek, och vilka av dem som har bunden respektive rörlig ränta, går att läsa i årsredovisningen.

Har föreningen över 12 000 kronor i skuld per kvadratmeter anses belåningen vara hög – även om vissa skulder kan ha sin förklaring.

– Lån per kvadratmeter är en viktig aspekt, sen måste man titta på varje förenings situation. Om du har lokaler som du hyr ut, så kan en högre belåning vara kopplad till det. Men då finansieras också en stor del av kostnaderna av hyran från lokalerna, säger Markus Pålsson, chef för ekonomisk förvaltning på förvaltningsbolaget SBC, till DN.

Så vet du om föreningen har för låg avgift från början

Enligt Pålsson är kassaflödet en annan viktig faktor i sammanhanget. En kassa med positiv utveckling talar för att föreningen kan betala sina räkningar, medan en kassa som minskar utan några större utgifter i närtid (till exempel underhåll eller renoveringar) kan vara negativt.

Till DN säger Pålsson att en stabil förening bör budgetera för slitage i sin avgift. Annars riskerar de boende plötsliga avgiftshöjningar om man bestämmer sig för att göra om något.

– Det borde finnas en underhållsavsättning på minst 200 kronor per kvadratmeter. Gör det inte det, så har föreningen möjligtvis en för låg avgift från början, säger Markus Pålsson till DN.

Relaterat
Senaste nytt

Länsstyrelsen: Grönt ljus för Triton vindpark

Barn skadade i knivdåd i Frankrike

Sex personer, bland dem barn, har skadats i ett knivdåd i franska Annecy. Den misstänkte ska vara gripen.

SBB-chefen: Värderar köpare noga

Den nytillträdde SBB-chefen Leiv Synnes tonar ned risken för att det krisdrabbade fastighetsbolaget ska sälja säkerhetspolitiskt känsliga fastigheter till olämpliga köpare. "Vi delar uppfattningen att fastigheter som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga måste värnas särskilt", skriver han i ett mejl till TT.

Kvinna i 30-årsåldern allvarligt skadad – blev påkörd av lastbil på övergångsställe

En kvinna i 30-årsåldern vårdas för allvarliga skador efter att ha blivit påkörd av ett fordon när hon cyklade i Landskrona, uppger polisen och Region Skåne på sina hemsidor.

Besked: Nej till nytt sjukhus i Växjö

Planerna på att bygga nytt sjukhus i Räppe i Växjö skrotas.

Kvinna släpades efter traktor – åtalad man har släppts

Den 56-årige mannen misstänks ha bundit fastkvinnan vid en traktor och sedan kört med hennes kropp släpande efter fordonet på en gård i utkanten av Malmö. Efter rättegången släpptes den häktade mannen fri i väntan på dom.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.