Bostadsrättsföreing

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening. Bor man i en bostadsrätt och är medlem i föreningen kan man kallas för bostadsrättshavare. 

Att vara bostadsrättshavare skiljer sig en del från att vara hyresgäst och att bo i en hyresrätt. 

Hur bildar man en bostadsrättsförening?

Det finns flera tillfällen en bostadsrättsförening kan bildas, men den måste höra ihop med en fastighet. Första tillfället som en bostadsrättsförening kan skapas är när en fastighet är nybyggd och de boende ska flytta in. Alltså när de boende flyttar in första gången, då kallas det att bilda bostadsrättsförening vid nyproduktion.

Ett annat tillfälle är när det sker en ombildning. Det är om en hyresgästförening ombildar till en bostadsrättsförening, och alltså köper huset.

Bostadshus med blå fasad.
Bostadsrättsförening är stor skillnad från hyresgästförening. Bildkälla: Pixabay
igår 05:30
Sportlovet ser ut att bli en dyr historia – åtminstone för den som vill åka skidor. För barnfamiljen har kostnaden för en vecka till fjälls ökat med omkring 5 000 kronor jämfört med förra vintersäsongen. Det är en väldigt stor ökning, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg till TT.
22 Sep, 21:39
Ekonomiskt tuffare tider med höjda räntor sätter många bostadsrättsföreningar i en tuffare situation. Men det finns åtgärder att ta till.
20 Aug, 10:12
Ett köp av bostadsrätt i en ekonomiskt pressad förening kan bli en obehaglig och väldigt dyr överraskning. Här är sakerna du bör ha koll på innan du slår till.
19 Jun, 06:00
Bostadspriserna kommer att stå stilla under resten av året, Folk är försiktiga och det görs få bostadsaffärer.
25 Maj, 21:30
Vänsterpartiet vill snabbutreda en statlig förköpsrätt av fastigheter, bland annat för att kunna ta över delar av krisande SBB:s fastighetsbestånd – och undvika budstrid. Det skriver höga partiföreträdare på DN Debatt.
12 Maj, 11:14
Regeringen vill att fler människor ska kunna äga sitt boende, bland annat genom omvandlingar av hyresrätter till ägandelägenheter.Förslaget sågas av Hyresgästföreningen.
9 Apr, 08:38
Att byta sin bostad med någon annan kan vara ett billigt sätt att finansiera semestern.Men det finns fallgropar, som gör upplägget riskabelt. Här är reglerna du behöver ha koll på.
20 Mar, 16:55
Kommer din bostadsrättsförening behöva höja avgiften på grund av de höga räntorna? Här är nyckeltalen som kan hinta om en höjning.
19 Mar, 07:30
EU vill se fler lokala energigemenskaper där man delar på elen. Men i Sverige kan otydliga regler sinka utvecklingen av lokala initiativ.
19 Mar, 07:30
Med solceller och lokala energigemenskaper ska bostadsområdet i Stockholm bli klimatneutralt till 2030. Redan har de lyckats sänka sina energikostnader med miljontals kronor årligen.Vi har skapat en lägereld där folk vill vara med, säger en av initiativtagarna.
8 Mar, 09:00
Inflation, stigande räntor och avgiftshöjningar gör att mer än var fjärde bostadsrättsägare oroar sig över sin förenings ekonomi, enligt en ny rapport.
2 Feb, 05:46
Bostadspriserna steg med 1,8 procent i Sverige som helhet i januari enligt SBAB och Booli.Men än är det för tidigt att ropa hej.
30 Jan, 07:49
En ny rapport från fastighetsbolaget Nabo visar att bostadrätters avgifter behöver höjas med 40 procent.
30 Dec 2022, 12:32
En bluffliga i Malmö döms på nytt för grovt bedrägeri sedan de försökt lura en äldre kvinna på hennes lägenhet.Männen har tidigare dömts för liknande brott - den gången riktades bedrägeriet mot en äldre man.
11 Dec 2022, 11:14
Tre kvinnor dödades och fyra personer skadades, varav en allvarligt, när en 57-årig man på söndagsmorgonen öppnade eld på ett kafé i Rom.
2 Dec 2022, 13:08
Ett nytt fall av lägenhetskapning har uppdagats i Malmö.Denna gång föll en äldre kvinna offer för bluffligan som tidigare dömts för att ha försökt lura en äldre man på sin lägenhet i Malmö.
15 Aug 2022, 12:11
Många bostadsrättsföreningar kan tvingas till avgiftshöjningar i höst. 
Enligt en ny studie kan var fjärde bostadsrätt i landet påverkas.
7 Aug 2022, 00:00
Att bo i bostadsrätt kan medföra konflikter – och många flyttar till en bostadsrätt utan att egentligen veta vad det innebär.
1 Jun 2021, 18:58
Hur vet man egentligen om lägenheten man "kärat ner sig" i har en tillräckligt stabil ekonomi –​ och vilka varningssignaler ska man se upp för?
7 Mar 2014, 11:28
Fansen springer i trapphuset och stör Samir Jr Badrans grannar. Nu har det fått allvarliga konsekvenser för tevestjärnan.
1 2