Slopad rabatt på el från solceller

Publicerades: 20 Mar, 19:22

Rabatten på solcellselen försvinner, enligt ett myndighetsbesked.Det kan för en villaägare handla om flera hundralappar eller några tusen kronor per år när elnätsavgiften höjs.


I dag får en mindre elproducent, exempelvis en villaägare med solpaneler på taket, en rabatterad eller slopad elnätsavgift när överskottselen skickas in på elnätet, enligt ellagens bestämmelser. Men det krockar med EU-regler där alla elproducenter, oavsett storlek, ska betala sin faktiska del av kostnaden.

Nu sätter Energimarknadsinspektionen (Ei) ner foten. "Ei har beslutat om inriktningen som innebär att bestämmelserna om reducerad nätavgift inte får tillämpas", skriver myndigheten.

Slår olika

I praktiken innebär det att villaägare med solceller på taket får dyrare kostnader, i storleksordningen några hundralappar upp till någon eller några tusenlappar per år, enligt Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, som refererar till uträkningar som Ei tidigare har gjort.

Anna Carlén, analytiker på Ei, bekräftar beräkningarna, men att det kan slå väldigt olika beroende på elnätsföretag man är kopplad till.

— Så det blir svårt att svara på för den specifika villaägaren, säger Anna Carlén som betonar att det inte är meningen att elnätsföretaget totalt sett får ta ut högre avgifter från kollektivet av elnätskunder.

— Nätföretaget kommer inte att tjäna på det här.

Uppvaktar nätföretagen

Anna Werner flaggar nu för att branschorganisationen ska ta kontakt med de stora elnätsföretagen, Vattenfall, Ellevio och Eon, för att förmå dem att vara försiktiga när nätavgifterna lär höjas.

— Att de i sådana fall går långsamt fram och med god framförhållning, för att undvika drastiska konsekvenser, säger Anna Werner.

— Annars riskerar man fördröja omställningen till lokal elproduktion, fortsätter hon.

Hon efterlyser nu åtgärder från regeringen för att göra det mer lönsamt med solcellsproduktion. Även Anna Carlén på Ei pekar på att regeringen kan agera med mer stöd om man skulle vilja kompensera de mindre solcellsägarna för dyrare elnätsavgifter.

TT
Senaste nytt

Assange närmare en utlämning till USA

Man stoppades med 4 200 liter öl i tullen: "Köpte så mycket som han kunde lasta på släpet"

En man stoppades, vid två separata tillfällen, med totalt 4 191 liter öl i tullen. Nu döms mannen till fängelse i sex månader för smuggling.

Eksjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Plycka på riksväg 32", skriver polisen på sin hemsida.

Kraftig brand på soptipp – 15 brandbilar på platsen: "Hot om spridning"

Det brinner i en sophög och 15 brandbilar är på plats vid Hagby återvinningscentral i Täby, norr om Stockholm.

Olof K Gustafsson fick frågan om sitt mest kriminella möte – pekar ut oväntade kändisen

Olof K Gustafsson är svensken som påstår sig vara vd för knarkkungen Pablo Escobars familjeföretag, och hans karriär har väckt många frågetecken. Mene vem är egentligen den mest kända kriminella han har träffat?

Man till sjukhus med ambulanshelikopter efter trafikolycka – stora trafikstörningar

En man i 80-årsåldern skadades allvarligt i en trafikolycka på riksväg 40 i närheten av Ulricehamnstunneln, skriver Göteborgs-Posten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.