Ekonomibloggaren "Framtidsgurun" Sandra Karlsson tipsar om hur du kan tänka inför sommarens nöjen.
Ekonomiska influencern "Framtidsgurun" Sandra Karlsson tipsar om hur du kan tänka inför sommarens nöjen. - Foto: Privat/Björn Larsson Rosvall/TT/Fredrik Sandberg/TT

Så kan barnfamiljer spara 1 120 kronor på sitt tivolibesök: "Dyrast inte alltid bäst"

Det nalkas sommartid och årets semester kan bli en dyr historia i och med ett tufft ekonomiskt år. Tivoli och djurparker toppar ofta en barnfamiljs lista under sommaren – däremot finns det flera andra sätt att få uppleva samma nöjen till ett bättre pris.


Sommaren närmar sig med stormsteg och då kan det lätt bli att familjens utgifter ökar med planerade eller spontana aktiviteter.

Det finns dock flera sätt att njuta av sommaren utan att spendera för mycket pengar och enligt den ekonomiska influencern Sandra Karlsson som Nyheter24 pratat med är de dyraste aktiviteterna inte alltid de bästa.

– Snart genomför jag min sjätte sommarsemester med barn och med min erfarenhetsbank vet jag nu att dyrast inte alltid är bäst. Vad är egentligen roligast för barnen? Långa köer på alla populära nöjesfält och aktivitetsställen eller enkla aktiviteter såsom picknick, åka till badstranden eller äta glass, säger Sandra Karlsson och tillägger:

– Jag tror att vi vuxna har fällt krokben på oss själva när vi inbillar oss att dyra aktiviteter ska vara "ett måste" under sommaren.

Nyheter24 värvar den ekonomiska influencern Sandra Karlsson: "Pengar är tid"

Fördelarna med lågsäsong för hela familjen

Det är viktigt att inte tappa kontrollen över dina ekonomiska mål och budget när du njuter av sommarens roliga aktiviteter. En av de bästa sakerna man kan göra för att spara pengar under sommaren är att planera i förväg.

Planerar du bland annat en heldag på en nöjespark såsom Kolmården eller på Liseberg finns det däremot enligt Sandra Karlsson sätt att kringgå parkernas ofta dyra säsongpris. Hon har räknat ut vad ett besök på två vuxna och två barn kostar under högsäsong jämfört med lågsäsong.

– Såklart uppskattar både barnen och jag både djurparker, tivolin, nöjesfält och andra spännande aktiviteter så därför tog jag mig friheten att göra en prisjämförelse om man åker "off season" jämfört med "on season" på olika familjeaktiviteter.

– Jag är både ekonomisk och ensamstående, så att göra denna jämförelse blev både naturligt och självklart för mig.

Här kan du läsa Sandra Karlssons ekonomiblogg med fokus på pedagogikk.

Semesterhelg för familjen – kom undan billigare

Enligt Sandra Karlssons uträkningar kostar entrén för tre timmars lek, exklusive mat och dryck på Leos Lekland 600 kronor. Om du istället väljer att äta hemma och besöka leklandet en tisdag kostar entrén 320 kronor.

Ett heldagspass på Liseberg, exklusive mat, dryck och lotteri, kostar 2 580 kronor. Medan ett besök utanför högsäsong, för heldagspass, kostar 1 580 kronor. Ett besök på Kolmården kostar under högsäsong 2 116 kronor medan det utanför högsäsong kostar 996 kronor.

– Min slutsats är att man kommer undan betydligt mycket billigare, billigare än vad jag trodde, än om man genomför aktiviteterna under högsäsong eller under dagar som är mest populära. Jag tycker inte att man ska låta bli att genomföra aktiviteter och avstå att samla på sig härliga minnen. Om det är något man kommer ihåg är det fantastiska stunder och minnen, inte prylar och grejer. 

Gratis aktiviteter för familjen i sommar

Det finns även många roliga saker som du kan göra som inte kostar någonting alls. En picknick i parken eller en tur till stranden är exempel på några gratis saker som du kan göra med hela familjen.

Kolla också upp gratis evenemang och festivaler i din stad eller region. Detta kan ge er chansen att upptäcka nya och spännande platser utan att behöva betala för det.

/
/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.