Såhär mycket pengar behöver du för att bli ekonomisk fri

Frihetskalkylatorn

Du har säkert hört talas om ränta-på-ränta-effekten, eller snöbollseffekten? Om inte så hänvisar jag till mitt tidigare inlägg ”Mina ekonomiska mål” så får du en snabbkurs!

Men har du hört talas om frihetskalkylatorn? Precis som det låter är det en uträkning som avslöjar hur mycket pengar du behöver för att nå finansiell frihet.

Som 55-åring har jag uppskattat att jag behöver 25.000 kr/mån för att täcka mina utgifter. Då går jag runt ekonomiskt helt enkelt. Som 55-åring är mina barn 28 och 29 år och jag räknar därför med att det har flyttat hemifrån. Min förhoppning är även att mina bolån har minskat vilket medför att både mina fasta och rörliga utgifter kommer att vara lägre.

Börsen avkastar ungefär 8 % per år men med frihetskalkylatorn, eller 4 % regeln som det också brukar kallas, justeras avkastningen ned då hänsyn tas till de uttag som sker från portföljen. Denna 4 %-regel är en vanlig uttagsstrategi som brukar beskrivas som både rimlig och hållbar över tid. Denna regel säger att du har nått finansiell frihet när du plockar ut 4% av dina besparingar varje år och kan leva på dem. Plockar du ut 4 % av pengarna på börsen varje år kommer ditt kapital aldrig att minska i värde.

Som jag nämnde ovan är jag ekonomisk fri när jag kan plocka ut 25.000 kr/mån utan att mina pengar på börsen minskar i värde. Detta är 300.000 kr/år och tar jag den siffran gånger 25 (4 % är samma sak som 1/25) blir beloppet 7,5 miljoner kronor. Du tar alltså dina utgifter varje månad gånger 12 och sedan gånger 25. Ta-da!

Framtiden

Men 25.000 kr idag som 32 åring är ju värd mycket mindre när jag är 55 år. Hur går denna kalkyl ihop då? Ingen fara. Om mitt kapital skulle minska på börsen gör det med mig ingenting. Även om jag plockar ut 25.000 eller 55.000 kr/mån kommer jag att ha ett bra liv.

Pengar är ju till för att användas, eller hur?

Idag njuter jag t.ex. av en fika på stan. Kom ihåg att leva i nuet och lägg pengar på sådant som höjer din livskvalité.

Ha en fortsatt bra helg! <3

Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Mina ekonomiska mål

Med en avkastning på 8% per år på börsen och ett sparande på 6000 kr/mån med mitt befintliga kapital är jag ekonomisk fri som 55 åring. Detta inlägg rimmar dock dåligt med mitt föregående inlägg ”Alla mina utgifter” så hur ska detta gå till egentligen?

Målet om att bli börsmiljonär innan min 40-årsdag sattes upp på den tiden då denna småbarnsmamma var sambo och två inkomster trillade in i hushållet.

Efter 10 års investeringar på börsen tyckte jag därför att det var dags med ett konkret mål som jag kunde följa år efter år.

När jag satte upp mitt mål var startkapitalet 235.000 kr och mina investeringar i kombination med en trevlig börs mellan 2020-2021 fick kapitalet att växa rejält. I skrivande stund är summan uppe i ca 700.000 kr och jag ligger därför före mitt uppsatta mål om att bli börsmiljonär. På grund av detta har jag valt att öka mina mål från att bli börsmiljonär till att bli ekonomisk fri trots att jag nu för tiden är ensamstående. Detta kan tyckas vara lite väl ambitiöst med mitt civilstånd men jag har bestämt mig.

Jag ska lyckas! Nedan ser du mina uppsatta mål och hur jag förväntar mig att kapitalet ska växa.

ÅR 2023 700 000 kr
ÅR 2027 1 450 000 kr
ÅR 2032 2 500 000 kr
ÅR 2037 3 900 000kr
ÅR 2042 5 930 000 kr
ÅR 2045 7 500 000 kr

Jag har tagit hjälp av en ränta-på-ränta-kalkylator för att räkna ut detta och år 2045 kan jag formellt titulera mig som ekonomisk fri.

Ränta-på-ränta-effekten, eller snöbollseffekten betyder att dina pengar kan öka i värde både i form av ränta på ditt egna kapital men även räntan på den utbetalda räntan.

Därför kallas detta för ränta-på-ränta-effekten. Det här fungerar lika bra på aktier såväl fonder, men när du investerar i fonder brukar det kallas för avkastning på avkastningen – principen är dock densamma.

Varför jag behöver 7,5 miljoner avslöjar jag i nästa inlägg.

Ha en fortsatt bra kväll!

/Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Alla mina utgifter

”Sandra, hur kan du ha koll på allt du lägger pengar på?” Detta stavas BUDGET. Utan en budget hade jag inte klarat av att betala alla mina räkningar. Jag har skruvat samt vridit och vänt på alla mina utgifter för att verkligen få ekonomin att gå runt.

Det kan vara trixigt för den som aldrig har provat att göra en budget men för mig som har övat i 25 år så är detta ingen konst.

Ja, du hörde rätt. Jag är 32 år gammal och jag har under 25 års tid övat och lärt mig hantera både mitt inflöde och utflöde av pengar. Om jag är en ekonomi- och penganörd? Absolut, det är jag!

Med min långa erfarenhet har jag hittat ett system för att optimera mina investeringar på börsen samtidigt som jag klarar av att leva ett drägligt liv under tiden.

Notera att jag skriver ”leva” och inte ”överleva” för det är två olika saker. När jag ”lever” betyder det att jag kan lägga pengar på saker som höjer min livskvalité.

Om jag bara skulle ”överleva” handlar det om att jag endast har mat på bordet, tak över huvudet samt hela och rena kläder. Att ”leva” är som plusmenyn på MAX, man får det där lilla extra.

Oavsett om du är låg- eller högavlönad eller har mycket eller lite utgifter så får du en otroligt bra överblick över ditt beteendemönster och var dina pengar tar vägen om du gör en budget. Kanske lägger du återkommande pengar på något som är helt onödigt?

Jag kan nästan garantera dig att du kommer att hitta utgifter där du inte ens vet vad du har köpt. Gör ett kontoutdrag och se var dina pengar tar vägen!

Men vore det inte roligare att lägga pengarna på en resa eller något annat som skapar ett mervärde i ditt liv?

Såhär ser alla mina utgifter ut i genomsnitt per månad för mig och mina två barn som bor hos mig varannan vecka.

Stigande räntor och en skyhög inflation är en ingen hit som ensamstående så i skrivande stund går jag ganska precis plus/minus noll med min lön och halva barnbidraget.

’Blir jag sjukskriven eller om jag behöver VABBA kommer jag att gå back dessa månader.

Kämpa på allihopa där ute. Vi går igenom en tuff lågkonjunktur men det kommer att bli bättre!

Välkommen

Idag börjar jag, Sandra Karlsson, eller mer känd som Framtidsgurun från Instagram att blogga på Nyheter24.

Jag har alltid brunnit för pengar, sparande, budget och privatekonomi så det är otroligt kul och  spännande att få dela med mig av den kunskap jag har även i ett bloggformat inom dessa områden.

För många kan pengaprat vara ett sömnpiller men det behöver nödvändigtvis inte vara så.  På min Instagram fokuserar jag på lättsamma och pedagogiska ekonomiinlägg och jag ska låta denna blogg utgöra samma koncept. Min starka övertygelse är att det ska vara lätt att göra rätt och jag hoppas att du kommer att tycka att innehållet i bloggen är både underhållande och roligt samtidigt som du inhämtar kunskap om investeringar och sparande.

Mitt motto i livet är att hitta balansen mellan att spendera och investera för det är ju även här och nu vi lever samtidigt som vi måste tänka på framtiden.

Jag är inte utbildad ekonom, höginkomsttagare eller har möjlighet att investera 5-siffriga belopp på börsen.

Som ensamstående småbarnsmamma på 32 år har jag ändå som målsättning att nå finansiell frihet som 55-åring.

Jag är målinriktad, driven och älskar att lära ut kunskap på ett roligt sätt. Jag vill att du ska minnas det jag skriver om.

Glöm tråkigt fackspråk och börstermer som ingen förstår sig på.

På min blogg kommer jag att använda ett lättsamt och inkluderade språk så att alla fattar.

Hjärtligt välkomna till mig och min blogg. Lämna gärna en kommentar nedan!

/Sandra Karlsson

Foto: Petra Älvstrand