Investera för framtiden – glöm bara inte bort nuet

Detta är något som jag tycker många har svårt att göra. Hur investerar man egentligen för framtiden och samtidigt leva i nuet? Vad är hemligheten för att hitta balansen? Finns det någon enkel metod?

Brainstorming

Brainstorming är steg ett i metoden.! Var befinner du dig i livet, vad vill du göra och var kommer du att vara om fem år? Har du precis klivit in på arbetsmarknaden eller har du bara några år kvar till pensionen? Kanske har du eller haft ett lågavlönat yrke, kommit in sent i arbetslivet, jobbat deltid eller varit föräldraledig under en lång tid? Du kanske har en stor buffert redan och fina investeringar men väljer att prioritera bort dig själv? Baserat på dina svar kommer steg två se olika ut beroende på dina svar.

Välj väg

Här kommer hela balansdelen. Det är viktigt att skapa sig en buffert, bygga upp ett trygghetskapital aka ”fuck-off kapital”och investera för sin framtida pension. Vi alla vet det. ”Huret” kommer jag att gå igenom i steg tre”. Det jag ibland noterar att vissa människor pratar såhär: ”om 5 år ska jag”, ”när jag blir pensionär ska jag”, när jag fyller 45 ska jag” osv.

Ibland ska man faktiskt inte vänta. Vissa saker måste man givetvis spara ihop pengar till som tar tid men människor tenderar generellt att skjuta upp saker oavsett om de är stora eller små. Hur många gånger hör man inte ”på måndag ska jag börja äta nyttigt” eller ”efter nyår ska jag börja träna”.

Konsten är att välja en väg som både leder mot framtiden och vägen som tillåter dig att leva här och nu. Även om vägarna leder åt olika håll ska du inte känna dig kluven. Glöm aldrig bort att det är här och nu vi lever. Drick ett glas vin till middagen på lördag, köp det dyrare gymkortet om det motiverarar dig att gå dit, investera i din hälsa och ditt välmående. Man ångar ofta saker man inte har gjort – inte saker man gjorde.

”Huret”

Jag upplever att en del personer tyvärr avstår investeringar på börsen med rädsla för att göra fel. Självklart kan du göra fel. Jag har i princip gjort alla misstag man kan göra på börsen och där har jag en gedigen kunskapsbank. Jag har i princip provat allt. Dyr läxa – javisst, men det kommer att hjälpa mig med mina framtida investeringar.

Mitt bästa tips till dig att upprätta ett automatiskt månadssparande i fonder. Bygg en superenkel basportfölj med 2 olika indexfonder. Välj en billig svensk indexfond och en global indexfond. 50/50 % fördelning. Klart! Svårare än så är det inte.

Investera för framtiden – glöm bara inte bort nuet.

Ha en magisk kväll allihopa 🙂

/Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson.

Bostaden äter upp min inkomst

Räntorna fortsätter att stiga och bostaden börjar bli ordentligt dyr nu. Nyligen kom besked om att fjärrvärmen kommer att höjas vid årsskiftet och mitt fasta elavtal har nu övergått till rörligt elavtal. Jag håller tummarna för att denna vinter inte blir lika kaosartad som förra.

Såhär ser alla mina utgifter per månad. Detta gäller för 1 vuxen samt en 5 och 6 åring som bor hos mig varannan vecka.

17.300 kr Bostad (ränta, amortering + drift)
5.000 kr Bil (Försäkring, parkering, skatt, drivmedel, service, laga)
3.000 kr Mat (ej utemat)
2.000 kr Barnomsorg, barnförsäkringar, tand- och vårdkostnader
2.000 kr Mobil, gymkort, övriga försäkringar, presenter
1.000 kr Nöjen
1.000 kr Kläder och skor
500 kr Sportaktiviteter barn

Totala utgifter: 31.800 kr

Min metod

Varje månad åker min lön in på mitt lönekonto och där dras alla mina autogiron och e-fakturor. Inga konstigheter alls! Varje månad sker sedan automatiska överföringar till olika konto öronmärkta för just dessa utgifter. Jag hinner med andra ord aldrig se min hela inkomst på lönekontot innan utgifterna dras.

Skapa en budget

Oavsett om du är låg- eller högavlönad eller har mycket eller lite utgifter så får du en bra överblick över ditt beteendemönster och var dina pengar tar vägen om du gör en budget. Kanske lägger du återkommande pengar på något som är helt onödigt? Vore det inte roligare att lägga pengarna på en resa eller något annat som skapar ett mervärde i ditt liv? Jag kan nästan garantera dig att du kommer att hitta utgifter där du inte ens vet vad du har köpt. Gör ett kontoutdrag och se var dina pengar tar vägen!

Resa till Vietnam

Med hjälp av min budget och metod lyckades jag spara ihop pengar till en resa till Vietnam. Många tror att en budget begränsar ens liv men det är helt fel. Det skapar stora möjligheter att investera för framtiden samtidigt som du har råd att förgylla ditt liv med saker som du tycker är viktigt.

Gratis budgetmall

Skicka iväg en e-post till framtidsgurun@hotmail.com så får du min budgetmall helt gratis. Det är en excelfil som räknar ut dina utgifter och inkomster automatiskt. Bra va? 😊

 

Kämpa på allihopa där ute. Vi går igenom en lågkonjunktur men det kommer att bli bättre! Håll ut allihopa

Foto: Petra Älvstrand

8 konton som kommer att rädda din ekonomi

Lönekonto

Detta konto använder du som både inflöde av dina inkomster och utflöde för dina räkningar som kommer varje månad. Ponera att du får in 20.000 kr netto per månad och dina räkningar är 10.000 kr. Då borde 10.000 kr bli kvar att disponera denna månad på övriga konton nedan.

Buffertkonto

Har du inte påbörjat en buffert eller har väldigt lite buffertpengar bör detta konto prioriteras. Se till att ha en stående överföring på detta konto varje månad. Om det är 200 kr eller 2000 kr varje månad är helt upp till dig. Jag själv har under lång tid byggt upp en buffert som täcker 3 månadsutgifter.

Investeringskonto

Låt detta konto skötas automatiskt. Välj ut en handfull med fonder och månadsspara för en trygg och säker framtid som pension. Lämna inte ditt öde åt staten och pensionssystemet. Om det så handlar om 300kr/mån eller tusenlappar. Detta är helt upp till dig.

Transportkonto

Åker du kollektivt finns inget behov av ett sånt här konto. Är du bilburen behövs detta för drivmedelskostnader, service, lagning, besiktning, inköp av däck osv. Avsätt några 100 lappar varje månad så kommer det inte som en chock när väl utgifterna kommer. Jag själv kör omkring i en Audi från 2004 som i skrivande stund passerat 20.000 mil. Med tanke på bilens ålder har jag valt att stoppa undan lite extra pengar då jag räknar med dyrare lagningsutgifter.

Matkonto

Om din matbudget är 1500 kr/mån eller 3000 kr/mån beror lite på. Se till att försöka planera dina måltider och hålla dig till en fast matbudget. Anpassa dina köp av livsmedel på kampanj. Här kan du spara tusenlappar varje månad genom att följa en budget.

Presentkonto

Födelsedagar, julafton och andra tillställningar som innebär gåvor och presenter. Detta kan bli otroligt dyrt om det är flera födelsedagar som händer inom förloppet av ett par månader. Detta konto har varit räddaren i nöden för mig som ensamstående. Hett tips från mig.

Semesterkonto

Detta konto har fått min sommar 2022 och 2023 som ensamstående att vara stressfri. Genom att lägga undan 1000 kr/månad mellan september till juni sparade jag ihop en semesterkassa på 10.000 kr. Detta var verkligen guldvärt och jag har kunnat njuta av två semestrar helt utan ekonomisk stress. Nu har jag påbörjat ett för sommaren 2024.

Nöjeskonto

Det här är så viktigt. Nöjeskonto är något som alla borde ha. Utan detta är det lätt att glömma bort att unna sig själv och för vissa kanske denna post spårar ur totalt. Sätt ett valfritt belopp varje månad. Sparar du dina pengar från ditt nöjeskonto till nästa månad kan du roa dig för dubbelt så mycket pengar till något större.

Stort lycka till

/Sandra Karlsson
Framtidsgurun

Avslöjar – såhär får du tiden att räcka till

Någon gång kanske du har tänkt hur han hinner träna så mycket eller hur hon hinner jobba så mycket övertid? Du har säkert även funderat på hur det är möjligt för kollegan att se så många serier eller undrat hur grannen alltid lyckas ha så välskött tomt?

I dagens inlägg avslöjar jag vad hemligheten är.

Prioritering

Detta är en no-brainer för mig men kanske inte riktigt självklart för alla. Alla har exakt lika många timmar att disponera på dygnet men allt handlar om hur du väljer att prioritera. Vissa har kanske gått ner i deltid och andra är pensionärer. Det finns människor som behöver pendla till jobbet medan andra har sitt arbete 10 min bort från sin bostad. Vissa kanske är barnlösa, andra är ensamstående och den sista har en drös med ungar som alla kräver sin uppmärksamhet.

Det finns inte en människa på jorden som klarar av att göra alla saker samtidigt. Vi är inga robotor. Vi alla behöver återhämtning och sömn.

Vad är viktigt

Mitt tips är att fundera på vad som är viktigt för dig och vad du vill prioritera. Prioriterar du för många samtidigt blir det till slut pannkaka av alltihopa. Då blir dina åtaganden inte helhjärtade och resultatet och ditt välmående blir därefter. Ta dig därför tid någon kväll och reflektera över vad du hade kunnat tänka dig att prioritera bort och som är mindre viktigt. Samtidigt ägnar du några minuter till att fundera på vad för något som skapar mervärde i ditt liv och som du vill lägga tid på. Planen behöver inte vara konstant och gälla under flera år. Det kan räcka med att under några månader väljer du att ligga fokus på några få saker. Prova.

Något som är viktigt för mig är att umgås med familj och vänner samt samla sig roliga minnen och upplevelser. När jag sedan blickar tillbaka på det ögonblicket eller kollar på fotografierna som är tagna från det tillfället blir jag genuint glad. Minnesbanken är otroligt viktig för mig.

Organisering

Förutom att prioritera är organisering och planering den andra hemligheten för att få tiden att gå ihop. Sätt dig ner 1 gång i veckan och se över vilka åtaganden och måsten som du har. Det blir litegrann som ett schema i skolan.

Foto: Janerik Henriksson / TT 

Vissa saker går inte att trolla bort men du skapar dig en överblick över ditt liv och när du har utrymme att göra vissa saker. Jag vill slå ett slag för att när du väl ställer dig och lagar mat så gör du storkok. Storkok betyder inte långkok så här har du många timmar/veckan du kan spara in. Ett annat exempel är träning. Jag själv har valt en träningsform som gör att jag slipper lägga tid på transporten tid. Jag har även valt en träningsform (gymmet) som kan innebära korta men intensivare träningspass när tiden inte räcker till.


Foto: Christine Olsson / TT

Mitt tips till alla där ute är att inte inte hårdare – jobba smartare.

Ha en fantastisk söndag allihopa
/Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson

Hejdå bloggen

För allas kännedom kommer jag att stänga ner bloggen. Som heltidsarbetare och ensamstående är jag i behov av att göra en del justeringar för att få tiden och livet att gå ihop. Jag kommer att hålla bloggen öppen och publicera några inlägg till så passa på att gå igenom inläggen innan min ekonomiblogg försvinner på nyheter24 🙂

Nytt jobb

Som vissa av er vet påbörjade jag en ny anställning för 3 veckor sen och detta är andra gången i år som jag är ny på jobbet. Detta år har jag haft tre olika arbetsgivare och lika många olika titlar. Jag tycker att det både är spännande och utmanande att komma till en ny arbetsplats, med människor och arbetsuppgifter. Det är en hel del intryck och jag känner att jag behöver dra i handbromsen och inte ha för många fokusområden samtidigt. Min erfarenhet är att det ofta blir pannkaka då.

Träning för vuxna och barn

Barnen börjar även komma upp i den åldern där det börjar efterfrågas idrotter. Vem är jag att neka barnen sport som de vill prova? Såklart ska de få prova på om de vill. Jag själv spelade fotboll i tonåren och när jag var ännu yngre utövade jag jujutsu som jag var riktigt bra i, men tyvärr slutade jag. Planen var att fortsätta med fotboll efter tonåren men efter min knäskada blev jag aldrig bra igen. Jag försökte göra comeback några gånger men tyvärr resulterade det bara i ännu fler skador.

Jag hoppas från botten av mitt hjärta att barnen kommer att hitta någon aktivitet som de ser fram emot att gå till varje vecka. Sport medför sig positiva saker både psykiskt och fysiskt så detta är något jag kommer att fortsätta att uppmuntra till. Jag planerar även att börja prioritera gymmet i mycket högre utsträckning. Utan bra hälsa och välmående blir livet onödigt jobbigt.

Hus och hem

Det är en konst att få livet att gå ihop så det är viktigt att rannsaka vilka prioriteringar man ska göra. Jag äger dessutom ett hus som ska skötas, mat ska inhandlas och lagas och relationer ska vårdas. Detta känner jag är helt rätt beslut för mig men med detta sagt så finns alla möjligheter i världen att börja att blogga igen. Framtiden får utvisa hur allting blir. Mitt Instagramkonto framtidsgurun kommer att leva kvar och där kommer jag att fortsätta att leverera pedagogiska och lättsamma ekonomiinlägg.

Foto: Petra Älvstrand

 

Ha en fantastiskt bra dag

/Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson

Mina mål på börsen

Som några av era redan vet är mitt mål är att bli ekonomisk fri som 55 åring genom investeringar på börsen. Mitt mål är att spara ihop 7,5 miljoner kronor för att leva på mina sparpengar i framtiden. Hur långt har jag kommit hittills?

Målet år 2023

Med en portfölj på 637.000  kr i december 2022 lyckades jag nå målet på 727.000 kr redan i februari 2023. Eftersom jag checkade av det målet så tidigt har jag börjar att satsa på nästa mål som är 832.000 kr.

Nuvarande prognos

I skrivande stund är storleken på portföljen 783.000 kr så jag närmar mig nästa mål sakta men säkert. Jag är inte ute efter att hitta dagens vinnare eller årets aktieraketer på börsen. Mitt mål är att investera i breda fonder, investmentbolag och stabila aktier för att långsiktigt nå mitt mål som ekonomiskt fri.

Krångla inte till det

Mitt tips är att inte krångla till dina investeringar i onödan. Många tror att de kan prestera bättre än genomsnittet på börsen över tid genom att handplocka aktier till sin portfölj. Tyvärr blir det oftast pannkaka av detta då många saknar tålamod, men framförallt kunskap om aktieanalys. Tänk fondrobot eller breda, billiga indexfonder så har du kommit långt.

Foto: Petra Älvstrand

/Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson

Såhär mycket buffert behöver du

Ibland ger man svaret ”Hur långt är ett snöre” och detta är precis en sådan situation. För det första är det oerhört svårt att planera för utgifter som plötsligt händer. Ingen har någon aning om man plötsligt drabbas av en sjukskrivning, uppsägning eller kanske någon större utgift såsom en vattenskada i huset eller att bilen rasar ihop. Hur mycket buffert som är lagom och bäst beror på många olika faktorer och i detta blogginlägg går vi igenom dessa saker.

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Totala utgifter

Det första du kan göra är att räkna ut alla dina utgifter som du har per månad. Nu räknar vi inte med shopping, utemat och nöjen. Räkna bara med dina måsten såsom bostad, försäkringar, mobil, livsmedel, transport osv. Helt enkelt dina kostnader för att överleva varje månad. Utgifterna kan hamna på allt mellan 10.000 – 40.000 kr/mån beroende på vilken livsstil du har. Jag brukar tänka att jag ska klara mig 3 månader utan en inkomst vilket betyder att en lagom buffert kan vara allt mellan 30.000 kr till 120.000 kr.

Trolla bort pengarna

Mitt tips är att lägga dessa pengar på ett separat konto eller bank som du inte har direkt access till. Du ska inte se pengarna på daglig basis utan helst ”glömma bort dem” fram till den dagen du faktiskt behöver dem. Ser du dessa pengar finns en risk att du använder upp dem till annan konsumtion då dem är lättillgängliga.

Sparkonto med ränta

Mitt sista tips är att lägga pengarna på ett sparkonto med ränta. Många nischade banker har idag en ränta på över 3,5 % jämfört med storbankerna. Se bara till att du inte får någon bindningstid och att fria uttag gäller om det är ”krispengar” som du har lagt undan. Jag resonerar att det är bättre med lite ränta på pengarna än inget alls.

 

Ha en fin söndag allihopa!


/Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson

Rör du dör du kontot

Bilen gick sönder, blandaren pajade, diskmaskinen havererade, cirkulationspumpen la av och kylskåpet slutade att fungera. Allt detta hände under en och samma månad och utgifterna uppgick till 70.000 kr den månaden. Där lärde jag mig något väldigt viktigt.

Ingen buffert

För någon vecka sedan läste jag på nätet att 1/3 av personer mellan 36-55 år inte har någon buffert. Detta är för mig anmärkningsvärt då man i denna ålder brukar ha bil, barn, bostad eller en kombination av alla tre samtidigt. Vad gör alla dessa människor om t.ex. bilen behöver lagas, det blir läckage från taket till huset eller någon vitvara går sönder i bostaden?

Jag brukar uppmana mina följare på Instagram via mitt konto framtidsgurun att alltid bygga en buffert innan man börjar investera på börsen. Alla behöver en krigskassa för ibland ”händer livet”. Detta är ingenting man kan förutse varpå vikten av att spara ihop ett tillräckligt stort kapital för att täcka utgifter som ofta bruka komma som en blixt från en klarblå himmel.

Undvik ekonomisk stress

Sätt dig inte en position då du inte kommer att ha råd att laga bilen. Sätt dig inte i den ekonomiska stressen. I värsta fall hamnar du i ett moment 22 och i ett skuldberg med skyhöga räntor för att du har valt att släcka branden med dyra snabblån. Va rädd om dig och din ekonomi.

I nästa blogginlägg går vi igenom hur mycket buffert som man borde ha.

Jag själv har valt att ha såhär mycket på mitt ”rör du dör du konto”.

Ha en grym kväll allihopa

Sandra ”Framtidsgurun” Karlsson

Foto: Petra Älvstrand

Det här är en bra lön

Det känsliga ämnet lön lyfts fram i dagens blogginlägg. Alla vill ha en så bra lön som möjligt men vad är egentligen en bra lön? 30.000 kr? 50.000 kr? 70.000 kr? Vad är den ”rätta” siffran?

Hur långt är ett snöre

En bra lön hamnar lite i ”det beror på” facket. Allt beror på hur många år du har jobbat inom branschen, erfarenhet, vilket yrke du har valt, utbildning osv. Om vi ska ha någon form av referens kan vi kolla på statistiken från SCB.

Medellön för män och kvinnor 37.100 kr
Kvinnor 35.100 kr
Män 39.000 kr

Siffrorna är från lönerna 2021.

Sammanfattningsvis kan man säga att allt över medellönen skulle potentiellt kunna vara en bra lön då du tjänar bättre än genomsnittet, men svaret är mer komplext än så.

En specialistläkare hade sannolikt blivit besviken med en månadslön är 40.000 kr medan en nyutexaminerad förskolelärare hade troligtvis blivit nöjd med en ingångslön på 40.000 kr.

Foto Ola Torkelsson / TT NYHETSBYRÅN 

60.000 är en dålig lön

Om du har utgifter som är högre än din månadslön skulle jag säga att din lön inte är tillräckligt bra för att matcha din livsstil. 60.000 kr är för mig bara en siffra och inte så mycket värd om du disponerar den på ett felaktigt sätt. 20.000 kr kan vara riktigt bra beroende hur ditt övriga liv ser ut och hur mycket utflöde av pengar du har.

En 20 åring som fortfarande bor hemma och har totala utgifter på 7000 kr/månad har det flott med ett överskott på 13.000 kr varje månad. Inte sant? 20-åringen hade haft stora möjligheter att lägga undan pengar för köp av bostad inom en väldigt snar framtid med dessa förutsättningar.

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Min referens

Om du kan leva det liv du vill och samtidigt kan spara för trygghet samt investera för framtiden har DU enligt mig en bra lön för DIN situation.

Ha en grym kväll allihopa

/Sandra Karlsson
FRAMTIDSGURUN

Min hemliga skada

Visste Ni att jag har en hemlig skada? Nu pratar vi inte om mina fysiska skador som jag dragit på mig genom mitt 33 – åriga liv. Detta är något helt annorlunda som de flesta inte känner till.

Tid är pengar

Ett sätt att få en förståelse för pengars värde i vår digitala värld är att omvandla kostnaden av en vara i tid. Så gör jag och detta är min skada som jag misstänker är permanent och således obotlig. Ställ dig frågan ”Hur många timmar övertid behöver jag jobba för att köpa X”.

Foto: Claudio Bresciani / TT 

Låt säga att du tjänar 130 kr/timme efter skatt och att de snygga jeansen du såg på stan igår kostar 1000 kr. Detta kommer att kosta dig drygt 7 timmar extra timmar på jobbet. Är köpet verkligen värt det?

Rätt strategi

Oavsett vilken metod eller strategi du väljer att använda för att undvika onödig konsumtion. Notera att jag skriver onödig konsumtion och inte bara konsumtion. Vi har och kommer alltid att behöva konsumera produkter, varor och tjänster men det är det överflödiga och onödiga som vi behöver minska ner på för att få pengar över till annat.

 

Ha en fortsatt trevlig kväll

/Sandra Karlsson
Framtidsgurun

 

Foto: Petra Älvstrand