Kapaciteten på malmbanan räcker inte till för H2 Green Steel, enligt LKAB. Arkivbild.
Kapaciteten på malmbanan räcker inte till för H2 Green Steel, enligt LKAB. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

LKAB: Ingen malm till H2 Green Steel

Det blir inga järnmalmsleveranser från LKAB till den nya stålsatsningen H2 Green Steel, skriver DI. I alla fall inte under den närmaste tiden. Enligt gruvbolaget är kapaciteten på Malmbanan för dålig.


H2 Green Steel har från början hoppats på att kunna ta råvaran till stålet som ska göras i ett nytt stålverk i Boden från den närbelägna LKAB i Kiruna. Så skrev bolaget enligt DI i sin första ansökan om miljötillstånd.

Men så blir det inte.

— Innan vi bland annat har ett dubbelspår Boden-Luleå på plats, så kommer det inte finnas en robust transportinfrastruktur för någon aktör för de volymer det handlar om, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB till DI.

Därmed får råvaran till stålverket i Boden tas från leverantörer längre bort.

TT
/
Senaste nytt

Trump nekas på valsedel i Illinois

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

1 timme sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

3 timmar sedan
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

3 timmar sedan
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Ett flertal personer har skadats mycket allvarligt efter en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Många döda i båtolycka utanför Senegal

3 timmar sedan
Fler än 20 kroppar har hämtats ur havet vid norra Senegal efter att en migrantbåt på väg mot Europa sjönk, meddelar en regional guvernör.