USA har en lånebegränsning som höjs hela tiden. Arkivbild.
USA har en lånebegränsning som höjs hela tiden. Arkivbild. - Foto: Evan Vucci/AP

Detta innebär USA:s skuldtak

USA lever ständigt på kredit, men för att begränsa lånandet har ett tak för skulderna införts. Problemet är bara att kongressen har lyft taket ett 80-tal gånger. Nu är det dags igen.


Vad är skuldtaket?

USA har en lagstadgad begränsning för hur mycket staten får låna.

Taket infördes i samband med första världskriget. Att köpa obligationer, alltså att låna ut pengar till staten, beskrevs då som en patriotisk handling.

.

George Washington på en dollarsedel. Arkivbild.

Varför lånar USA pengar?

USA är världens största ekonomi, men har i princip varit skuldsatt sedan landets födelse. Så har det fortsatt, och landet finansierar sig genom lån.

De ursprungliga skulderna kom från frihetskriget på 1700-talet och åtaganden mellan de 13 första delstaterna som bildade USA.

I slutet av första budgetåret, 1789, uppgick skulderna till 71 060 508 dollar och 50 cent. Dessa kunde senare betalas av för att nästan komma ner på noll i mitten av 1830-talet.

.

Hur stor är skulden?

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

.

Mer och mer lån. Arkivbild.

Vem bestämmer om skuldtaket?

USA:s kongress måste besluta om att höja skuldtaket för att kunna låna mer pengar och därmed kunna betala amorteringar och avskrivningar av lån.

Då skuldtaket infördes stiftade kongressen lagen Second Liberty Bond Act som reglerade hur mycket staten fick låna. Sedan dess har höjningar av denna gräns gått via kongressen.

Den politiska processen om skuldtakshöjning återkommer med jämna perioder, men hittills har USA undvikit att utebli med skuldbetalningar.

.

Valutahandlare på CME Group i Chicago 2008. Arkivbild.

Vad händer om skuldtaket inte höjs?

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi.

.

Hur många gånger har skuldtaket ändrats?

Historiskt har kongressen hittills alltid lyft skuldtaket för att undvika inställda betalningar, när låneberget nått upp till den högst tillåtna nivån. Sedan 1960 har det skett ett 80-tal gånger, om man räknar in både tillfälliga höjningar, reviderade formuleringar och permanenta höjningar av taket, enligt USA:s finansdepartement.

.

Källor: USA:s centralbank, usdebtclock.org, treasurydirect.gov, Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal

TT
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.