Krisdrabbade fastighetsbolaget SBB:s nye vd Leiv Synnes tog över i måndags, sedan storägaren Ilija Batljan avgick. Arkivbild
Krisdrabbade fastighetsbolaget SBB:s nye vd Leiv Synnes tog över i måndags, sedan storägaren Ilija Batljan avgick. Arkivbild - Foto: Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) Handout/TT

SBB-chefen: Värderar köpare noga

Den nytillträdde SBB-chefen Leiv Synnes tonar ned risken för att det krisdrabbade fastighetsbolaget ska sälja säkerhetspolitiskt känsliga fastigheter till olämpliga köpare. "Vi delar uppfattningen att fastigheter som kan bedömas vara säkerhetspolitiskt känsliga måste värnas särskilt", skriver han i ett mejl till TT.


"Det säkerhetspolitiska perspektivet har hela tiden varit en självklar, integrerad och avgörande del av den strategiska översyn vi nu utför, och vi skulle bara sälja förvars- eller polisfastigheter till köpare som accepteras av dess hyresgäster. SBB kommer genom hela översynen att vara ytterst noggrant i utvärderingen av potentiella köpare, oavsett fastighetstyp", tillägger Leiv Synnes.

Fortifikationsverket ser över SBB-fastigheter

Det skriftliga uttalandet görs sedan SVT Nyheter rapporterat om oro inför SBB:s eventuella försäljning av Dalregementet i Falun och flera polisstationer. Denna rapportering har i sin tur lett till att regeringen i veckan gett i uppdrag till Fortifikationsverket att se över vilka av SBB-fastigheter som kan anses vara säkerhetspolitiskt känsliga.

Uppdraget handlar om att "undvika att den typen av lokaler hamnar i utländsk ägo", rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till ett mejl från finansmarknadsminister Niklas Wykmans pressekreterare.

Tappat 70 procent

Det skuldtyngda SBB har inom loppet av en månad gått in ett krisskede efter flera sänkningar av bolagets kreditbetyg, vilket bland annat ledde till en inställd nyemission, uppskjuten utdelning och ett beslut om att göra en översyn för att sälja hela eller delar av bolaget.

SBB-aktien faller med drygt 7 procent i torsdagens handel sedan ratinginstitutet S&P Global för andra gången på en månad sänkt kreditbetyget. Sedan årsskiftet har bolaget därmed tappat nästan 70 procent av sitt börsvärde.

TT
/
SVT
Senaste nytt

Röda siffror på Wall Street

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

"Katastrofalt" besked för SAS-aktieägarna

1 timme sedan
SAS-aktien avnoteras från börsen. 137 000 svenskar får nu se sitt värde gå upp i rök. "Katastrofalt", enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.