Enligt Pensionsmyndigheten har pensionssystemet ett så pass stort överskott på pengar att det skulle kunna innebära mer än 15 000 kronor extra på pensioner.
Enligt Pensionsmyndigheten har pensionssystemet ett så pass stort överskott på pengar att det skulle kunna innebära mer än 15 000 kronor extra på pensioner. - Foto: Henry Montgomery/TT

Tusentals miljarder i pensionsöverskott – kan ge dig 15 400 extra

​Sedan början av 2023 sitter pensionssystemet på ett överskott med tusentals miljarder kronor. Men om man använde pengarna skulle pensionerna få flera tusen kronor mer i utbetalning.


Den sista december 2022 gick pensionssystemets överskott upp till 1 300 miljarder kronor, vilket är en ökning med 100 miljarder kronor jämfört med förra året, uppger Pensionsmyndigheten till Expressen.

Balanstalet har satts till 1,1295 för 2024, vilket innebär att tillgångarna, framtida avgifter samt tillgångar i AP-fonderna, är 12,95 procent större än pensionsskulden.

– Över tid kommer pensionssystemet att bli allt rikare men det kommer inte att leda till högre pensioner, om vi inte gör något åt det, säger Petter Odmark, vice vd på kommunikationsbyrån Reform society till Expressen.

Det svenska inkomstpensionssystemet bygger på att det finns en balans mellan inbetalningar, tillgångar, pensionsskulden och utbetalningar.

Om balanstalet hamnar under 1,0 har man ett underskott och då "bromsar" det till, vilket tidigare har hänt under bland annat 2000-talet, då i samband med finanskrisen.

Pengarna växer – men betalas inte ut

Enligt Odmarks slutsatser skulle pensionerna gradvis kunna öka med tio procent inom ungefär tio år - om dagens 17,21 procent ihop med en "gas" höjs till 18,5.

Eller så får den genomsnittlige inkomstpensionen ungefär 15 400 kronor extra per år en bit in på 2030-talet. Men någon "gas" har fortfarande inte införts, trots att politiker från båda sidorna är positiva inför idén.

– Det finns en väldig massa pengar inom pensionssystemet, problemet är att vi inte betalar ut dem till pensionärerna, säger Odmark till tidningen.

Tillskottet skulle kunna ha fördubblats framåt år 2070, enligt Expressen.

– Vill man ha en snabb effekt är avgiftshöjningen plus gas ett effektivt sätt att göra det, säger Petter Odmark till tidningen.

Därför införs inte en gas

Enligt Petter Odmark beror det på att pensionspolitiken är låst i nuläget. Han menar att det verkar finnas en gemensam syn på gasen som en bra idé, men att i praktiken så ska sådana här förändringar av pensionssystemet gå via riksdagens pensionsgrupp – vilket enligt Odmark inte fungerar så bra just nu.

/