Brister i arbetet mot penningtvätt och terrorismfinansiering gör att FI utfärdar sanktionsavgift på två miljoner kronor för kryptobolaget Gooit. Arkivbild
Brister i arbetet mot penningtvätt och terrorismfinansiering gör att FI utfärdar sanktionsavgift på två miljoner kronor för kryptobolaget Gooit. Arkivbild - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

FI bötfäller kryptobolaget Gooit: "Funnits brister"

Kryptobolaget Gooit bötfälls med två miljoner kronor av Finansinspektionen (FI). Myndigheten konstaterar att bolaget har haft brister i sitt arbete mot penningtvätt och terrorismfinansiering.


Enligt FI har det konstaterats brister i Gooits allmänna riskbedömning av handeln med kryptotillgångar. Det har saknats bedömningar av hur kryptovalutor kan användas till finansiering av terrorism.

"Det finns sammantaget anledning att se strängt på överträdelserna. De är dock inte sådana att det finns skäl att förelägga bolaget att upphöra med verksamheten", skriver FI i ett pressmeddelande.

"Därutöver har det funnits brister i bolagets riskbedömning av kunder, och modellen som har använts för det har inte validerats. FI har även funnit brister i Goobits åtgärder för kundkännedom och bolagets rutiner för dessa åtgärder", skriver FI.

TT
/
/