Här är hushållen som förlorar mest på nya räntehöjningen: "Drabbas väldigt mycket"
Det kommer bli dyrt för de svenska hushållen efter Riksbankens senaste räntehöjning. - Foto: Pressbild Länsförsäkringar & Martina Holmberg / TT

Här är hushållen som förlorar mest på nya räntehöjningen: "Drabbas väldigt mycket"

Den nya räntehöjningen kommer att påverka hushåll runt om i Sverige och inte minst svenskar som planerar på att semestra utomlands. Nyheter24 har pratat med privatekonomen Stefan Westerberg om hur privatpersoner påverkas av beslutet.


För bolån på en miljon kronor: 45 000 kronor i räntekostnad per år. Med dagens räntehöjning innebär det en ökning med 208 kronor per månad och 2 500 kronor per år.

Med ränteavdraget får man då tillbaka omkring 13 500 kronor per år.

Bolån på 3 miljoner kronor: 135 000 kronor per år. Med dagens räntehöjning en ökning med 7 500 kronor per år och 625 kronor extra per månad.

Tillbaka i ränteavdrag: 40 500 kronor per år.

Källa: Lendo

Under torsdagsmorgonen gick Riksbanken ut med att styrräntan kommer att höjas med 25 punkter, vilket innebär en höjning på 0,25 procent. Höjning i dag bidrar till att hushållen runt om i Sverige nu tvingas ta höjd för kraftigt ökade kostnader under hösten.

Dyrare för svenska hushåll

Efter Riksbankens senaste höjning ligger räntan nu på 3,5 procent och svenska hushåll kan förvänta sig ökade kostnader.

– Hushåll som har mycket lån och rörliga räntor drabbas väldigt mycket. De hushåll som redan har små marginaler drabbas också, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

De som kommer att drabbas värst är de hushåll som gett sin in på bostadsmarknaden på senaste tiden. 

Stefan Westerberg ser risken för att många familjer nu kanske tvingas ta av sina besparingar för att klara de högre boendekostnaderna:

–  För de familjer som redan har en tajt budget och höga rörliga lån kommer den här räntehöjningen att kännas i plånboken och då är det nära till hands att man börjar nagga av sparkontot eller slutar månadsspara.

Så kan du spara tusenlappar

– Det som påverkar räntekostnaderna är givetvis storleken på bolånet samt om man har rörligt lån. Men det går att få ner kostnaderna genom att vara prismedveten och förhandla räntan med olika banker. Det kan innebära tusenlappar i lägre kostnader, säger Stefan Westerberg.

För en genomsnittlig tvåbarnsfamilj i villa innebär den senaste höjningen att månadskostnaden för räntan har ökat med drygt 4 700 kronor sedan mars 2022. De regionala skillnaderna är stora. För ett snitthushåll i Stockholm är motsvarande siffra 9 200 kronor för en månad. 

Experter inte överens om höjningen

Åsikterna gällande ifall räntan borde höjts ännu mer är splittrade inom analyskåren enligt Stefan Westerberg. Vissa tycker att man borde stannat, vissa tycker att man borde ökat ännu mer.

Svenskar kan förvänta sig en dyr semester

Stefan Westerberg säger att han inte sett de senaste siffrorna kring kronans utveckling men att svenskar som semestrar utomlands bör ställa in sig på att det kommer att bli ännu dyrare. 

Fler höjningar kan förväntas

– Vi kan förvänta oss en eller två höjningar till i september och december, säger han och fortsätter:

– Styrräntan ligger enligt prognosen på 4 procent i mitten av 2024 och det betyder ju då att man måste höja räntan ytterligare för att nå dit.

/
/