Vad lägger du dina pengar på?
Vad lägger du dina pengar på? - Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT

Det slösar svenskar mest pengar på – experten: "Kostar oerhört mycket"

God mat och underhållning är bara några av sakerna som svenskar lägger pengar på för att få ordning på livspusslet. Men enligt ekonomibloggaren Mathilda Vernersson går en del pengar till onödigheter.


Det är inte alltid lätt att avgöra vad man bör lägga sina välförtjänta pengar på. Å ena sidan ska man givetvis unna sig själv då och då med saker man tycker om, å andra sidan är det bra att hålla koll på vad som är rimligt att betala för. Ekonomibloggaren och pengacoachen Mathilda Vernersson berättar vad svenskar slösar sina pengar mest på.

Mycket pengar läggs på mat

Ekonomibloggaren menar att streamingtjänster och gymkort som inte används är några av sakerna som folk lägger onödigt mycket pengar på.

– Men något som kostar så oerhört mycket pengar är alla vändor till mataffären p.g.a. dålig planering eller okunskap kring att laga mat på det som faktiskt finns hemma. Även om du bara ska ha grädde så tar man bilen till affären för att sedan lägga i grädde, snacks, lite frukt och en chokladkaka, säger Mathilda Vernersson till Nyheter24.

Här är utgifterna som ruinerar dig utan att du märker det: ”Det mjölkar ur…”

Vissa är bättre på att spara än andra

Vi är alla olika. Somliga är duktiga på att köpa saker som de vet kommer glädja dem många år framåt, medan andra har en fallenhet för sparande.

– Vissa har talangen att kunna hålla sig till det man bestämt sig för att köpa, medan andra inte alls har känslan för detta, säger pengacoachen.

Vissa personer behöver helt enkelt lite mer hjälp på traven när det kommer till att spara pengar. Mathilda Vernersson har ett Instagram-konto under namnet overtillannat där hon lär ut en budgetmetod som hon kallar "kontotricket" till de som vill bli bättre på att hålla i sina pengar.

– Det är en metod som just väcker dessa skills till liv. Den som redan känner att den är bra på att spara hittar ännu mer att spara och den som aldrig har kunnat spara hittar motivation samt pengarna att faktiskt sätta undan till det man vill göra, köpa eller uppleva.

/
/