Har du koll på hur du ska förvara din bilnyckel?
Har du koll på hur du ska förvara din bilnyckel? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Stella Pictures

Förvarar du bilnyckeln här? Det kan stå dig dyrt • Juristen: "En risk"

Att bli av med sin bilnyckel kan bli en dyr historia, inte minst om bilen den tillhör blir stulen. Nyheter24 har pratat med Sofia Ulriksson, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå, om vad som gäller kring nyckelförlust och vad du bör ha koll på.


Är du ägare av en bil? Då gäller det att du har koll på dess nyckel och vad som faktiskt gäller om du, på ett eller annat sätt, råkar bli av med den. 

– För att få ersättning för nyckelförlust behöver man ha en bilförsäkring som innehåller ett allriskmoment. Allrisken, ibland kallad ”drulle”, ingår eller kan tecknas som ett tillägg i en halv- eller helförsäkring, säger Sofia Ulriksson, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå som ger oberoende vägledning kring försäkringsfrågor.

– Dubbelkolla därför om du har en allrisk och om den täcker nyckelförlust, fortsätter hon.

Här kan du se vilka försäkringar som innehåller nyckelförlust i allrisken.

Då kan ersättning via allrisken utebli

Den så kallade allrisken ersätter, enligt Sofia Ulriksson, skador som sker plötsligt eller oförutsett.

– I stora drag så ska man ha så pass bra koll på nyckeln att man vet när man har tappat den och i princip var, konstaterar Sofia Ulriksson och fortsätter:

– Har det gått en hel dag eller vecka och nyckeln är borta så är det svårt att säga att man har varit aktsam om nyckeln och att nyckelförlusten var plötslig. Då kan ersättning sättas ned eller utebli. En del försäkringsbolag lägger istället till en extra självrisk vid oaktsamhet. Behandla därför bilnyckeln som den värdesak den är.

Det ska du göra om du blivit av med bilnyckeln

Men vad ska man då göra om man blir av med bilnyckeln? Sofia Ulriksson förklarar:

– Försvinner bilnyckeln kontakta ditt försäkringsbolag, polisanmäl förlusten och om du har en reservnyckel kör omedelbart till närmast av försäkringsbolaget anvisade verkstad för omprogrammering av nyckelsystemet.

Lämnar du fönstret lite öppet på din parkerade bil? Det kan bli dyrt

Så ska bilnyckeln förvaras

I värsta fall kan en nyckelförlust leda till att bilen den tillhör blir stulen. Därför är det viktigt man inte märker nyckeln med registreringsnummer eller annat som kan leda till att fordonet hittas och stjäls. 

Hur du hanterar din bilnyckel är också viktigt och kan spela stor roll för den ersättning du får om bilen blir stulen, uppger Sofia Ulriksson. 

– Nyckeln får aldrig lämnas i bilen och det är vidare inte lämpligt att till exempel ha bilnyckeln framme, varken i entrén hemma eller på handduken vid stranden. Då finns det en risk ersättningen sätts ned helt eller delvis vid stöld av bilen som skett genom nyckelförlust.

Men hur ska man då förvara bilnyckeln?

– Överlag så är en rekommendation att nyckeln förvaras dolt i hemmet och inte på en uppenbar plats som nyckelskåp eftersom bilnycklar är stöldbegärliga vid inbrott, säger Ulriksson och avslutar:

– Ha uppsikt över bilnyckeln när du lämnat hemmet, lämna inte ifrån dig nyckeln till obehöriga och tänk på att bilnyckeln är en värdesak – du har både ett låssystem och en hel bil i fickan. 

/
Bil
/