Maria Landeborn vid Danske bank. Arkivbild.
Maria Landeborn vid Danske bank. Arkivbild. - Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Expert om Nvidia: "Ett fenomen"

Halvledarjätten Nvidia släppte på onsdagen återigen delårssiffror som slog bedömarnas förväntningar med råge. Bolaget är ett fenomen just nu, säger Maria Landeborn, seniorstrateg vid Danske bank.


Det amerikanska chipföretaget Nvidia har haft ett starkt år på börsen, och har sedan oktober förra året mer än trefaldigat sitt aktievärde. En stor del av uppgången kom efter en oväntad stark kvartalsrapport i maj.

Nu har bolaget släppt ännu en stark rapport.

— Det är en superrapport återigen, trots väldigt högt ställda förväntningar. Nvidia slår estimaten rejält: 88 procents ökning av intäkterna jämfört med samma kvartal förra året. Förväntningarna var på 65 procent ungefär, säger Maria Landeborn.

AI-utveckling drivande

Företagets framgångar anses i huvudsak bero på den utveckling som just nu sker inom artificiell intelligens (AI).

— Det finns just nu en efterfrågan på chip som används för alla möjliga typer av AI, bland annat använder Chat GPT Nvidias halvledare. AI är något som kommer att användas inom de flesta branscher: allt från medicinteknik till chatrobotar. Marknaden är i det närmaste oändlig, säger Maria Landeborn.

— Bolaget har gett en prognos om en försäljningsökning med 170 procent på årsbasis.

Nvidias aktie hade en timme efter stängning gått upp med cirka nio procent i efterhandeln. Landeborn bedömer att Nvidias framgångar kan smitta av sig på börsen.

— Jag tror att andra bolag som gynnas av utvecklingen inom AI nu också kan komma att lyfta på börsen, och jag tror att den här rapporten kan dra med sig andra. Det teknikrally som vi sett hos framför allt amerikanska storbolag kan mycket väl få ny fart av det här.

"Väldigt stark medvind"

Trots den väldiga uppgången bedömer inte Landeborn att bolaget är övervärderat.

— Aktien är absolut högt värderad om man tittar på P/E-talet, men när vinsten växer så här kraftigt så är det inte orimligt med höga värderingar. 90 procent av alla analytiker som följer aktien har en köprekommendation just nu.

— Men med enormt högt ställda förväntningar ökar förstås risken för ett bakslag, som dessutom kan slå väldigt hårt. Men här och nu har de en väldigt stark medvind.

TT
/