Artificiell Intelligens

Artificiell Intelligens (AI) är när maskiner visar upp intelligens. Roboten är då medveten om sin omgivning och vidtar åtgärder för att öka chansen att lyckas. John McCarthy, som var en forskare inom AI, utformade det som "vetenskapen och tekniken att skapa intelligent maskiner". Forskning grundar sig på påståendet om människans intelligens "går att beskriva med säkerhet" och därför kan en maskin kopiera människan. 


Under åren har det funnits situationer som har varit banbrytande för AI:n. Den 11 maj 1997 blev den datorspelande roboten, Deep Blue, först någonsin med att besegra den ryske schackmästaren, Garry Kasparov. Så sent som i mars 2016 blev datorprogrammet AlphaGo, som utvecklats av Google DeepMind, först med att besegra koreanske Lee Seedol, i brädspelet Go utan något handikapp. 


Inom AI finns det personer med framstående positioner, två av de är Yann LeCun och Geoffrey Hinton. Båda är datavetare.  

igår 01:46
Apples ryktesomgärdade elbilsprojekt avvecklas, uppger källor för Bloomberg och Financial Times. Teknikjätten uppges satsa på AI i stället.
2 dagar sedan 14:08
It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.
25 Feb, 08:04
Sverige har goda förutsättningar att dra nytta av den globala AI-hajpen. Men det krävs breda satsningar för att inte missa tåget, anser experterna. Vill man vara med och påverka, bygga grunden till nästa generations digitaliseringslösning, så är det nu, säger professor Fredrik Heintz.
24 Feb, 13:40
Rekordmånga människor går till val i världen 2024. Samtidigt görs tekniska språng inom generativ AI, som på ett övertygande sätt kan framställa falsk information. Det kan undergräva och ge ännu mer skjuts åt den auktoritära vågen vi ser, säger Ulrika Modéer vid FN.
22 Feb, 10:04
Den amerikanska chiptillverkaren Nvidia, AI-hajpens stora vinnare, levererade en urstark delårsrapport på onsdagskvällen. Finansmarknader världen över uppvisar lättnad och optimism.
19 Feb, 11:24
Rekordmånga människor går till val i världen 2024. Samtidigt görs tekniska språng inom generativ AI, som på ett övertygande sätt kan framställa falsk information. Det kan undergräva och ge ännu mer skjuts åt den auktoritära vågen vi ser, säger Ulrika Modéer vid FN.
30 Jan, 22:10
Mjukvaru- och molntjänstjätten Microsoft slår förväntningarna i sin kvartalsrapport. Hög efterfrågan på företagets AI-tjänster driver upp omsättning och vinst.
30 Jan, 19:08
Fraktjätten UPS planerar att skära ned totalt 12 000 tjänster. Orsaken är sjunkande paketvolymer världen över, skriver Wall Street Journal. Åtgärden ska spara en miljard dollar i år, motsvarande cirka 10,4 miljarder kronor.
30 Jan, 05:46
På tisdagskvällen är det dags för kvartalsrapport från mjukvaru- och molntjänstjätten Microsoft.
25 Jan, 08:12
I helgen drar den 47:e upplagan av Göteborgs filmfestival i gång med priser, gäster, samtal – och så klart massor av film. Här är några av höjdpunkterna att ha koll på i år.
24 Jan, 12:18
Ett särskilt AI-kontor ska sättas upp inom EU-kommissionen, för att hjälpa till och samordna utvecklingen inom artificiell intelligens. Samtidigt föreslås nya regler för att underlätta skapandet av "AI-fabriker", bland annat med hjälp av bättre tillgång för utvecklare och nya företag att få tillgång till superdatorer.
19 Jan, 19:08
Mark Zuckerberg vill bygga nästa generations AI, den som efterliknar mänsklig intelligens. Men exakt hur det ska gå till eller vad tekniken ska göra vet han inte.
15 Jan, 21:24
Utslagning av jobb och ökade klyftor kan bli konsekvensen när artificiell intelligens (AI) breder ut sig. I den positiva vågskålen ligger ökad ekonomisk tillväxt, enligt en analys av IMF.
13 Jan, 07:34
En liten kursuppgång för mjukvarujätten Microsoft under fredagen slår fast – bolaget kör om Apple och är nu världens högst värderade börsnoterade företag. Framsteg inom artificiell intelligens (AI) pekas ut som avgörande.
27 Dec 2023, 07:04
Vet du vad prompta betyder? Det är ett av begreppen kring ny teknik som har färgat årets nyordslista, som också är tydligt påverkad av gängvåldet. Listan pekar på bredare tendenser, säger nyordsredaktören Anders Svensson.
27 Dec 2023, 07:04
Ny teknik och gängvåld dominerar årets nyordslista. Men även vardagsekonomi sätter sin prägel. Här är alla nya ord:
21 Dec 2023, 05:46
Ett osäkert år med tvära kast där det har lönat sig att våga ta risker. Så beskrivs investeringsåret 2023. Börsutvecklingen har varit årets stora positiva överraskning, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.
20 Dec 2023, 19:56
AI blir ett nytt ämne i gymnasieskolan från hösten 2024. Det är väldigt viktigt för ett innovativt land som Sverige att det här nu sker, säger utbildningsminister Mats Persson (L).
15 Dec 2023, 10:12
Kulturen pressas av besparingar nästa år – men inte i Norrbotten, Skåne eller på Handelshögskolan i Stockholm. "Bästa livet, bästa hälsan" – det är vår vision, säger Helena Ölund, (S) i Norrbotten.
15 Dec 2023, 06:06
Löneökningar, kortare arbetstid och satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper. Det kräver Akademikerförbundet SSR och Vision för närmare 200 000 medlemmar i välfärden.
1 2 3 4 ... 9