Artificiell Intelligens

Artificiell Intelligens (AI) är när maskiner visar upp intelligens. Roboten är då medveten om sin omgivning och vidtar åtgärder för att öka chansen att lyckas. John McCarthy, som var en forskare inom AI, utformade det som "vetenskapen och tekniken att skapa intelligent maskiner". Forskning grundar sig på påståendet om människans intelligens "går att beskriva med säkerhet" och därför kan en maskin kopiera människan. 


Under åren har det funnits situationer som har varit banbrytande för AI:n. Den 11 maj 1997 blev den datorspelande roboten, Deep Blue, först någonsin med att besegra den ryske schackmästaren, Garry Kasparov. Så sent som i mars 2016 blev datorprogrammet AlphaGo, som utvecklats av Google DeepMind, först med att besegra koreanske Lee Seedol, i brädspelet Go utan något handikapp. 


Inom AI finns det personer med framstående positioner, två av de är Yann LeCun och Geoffrey Hinton. Båda är datavetare.  

2 timmar sedan
World Economic Forum skriver om vilka yrkesgrupper som kan minska och rent av försvinna i framtiden på grund av AI:s framfart.
idag 11:16
De klipper gräsmattan, opererar kroppar, serverar drinkar och sorterar vårt skräp. Var kommer det sluta? Tar robotarna över vår värld en dag?
20 Sep, 05:32
Alla verkar eniga. Riksbanken höjer styrräntan på torsdag. Den globala tungviktaren Pimco utesluter inte att det blir ännu en höjning i november. Den rekordsvaga kronan är en joker i leken.
16 Sep, 13:51
Chat GPT var lika bra som läkare på att ställa diagnoser på patienter som uppsökt akuten, enligt en liten nederländsk studie.
14 Sep, 10:02
Kortare detaljrika väderprognoser. Tidiga varningssystem. Högupplösta klimatmodeller. Det är några av de tekniska och vetenskapliga framsteg som kan hjälpa världen att nå de globala hållbarhetsmålen, enligt en ny rapport.
14 Sep, 09:06
Elon Musk, Mark Zuckerberg, högsta chefer för Google och IBM – alla var där när USA:s senat kallade till "toppmöte" om AI. Musk tar till stora ord: det kan bli "viktigt för civilisationens framtid" att USA nu vill göra som EU och reglera AI i lag.
9 Sep, 04:14
E-handelsjätten Amazon kräver att författare som vill sälja böcker via företagets e-boksprogram ska redovisa om deras verk innehåller AI-genererat material.
7 Sep, 17:56
Rysslands president Vladimir Putin beordrar anslag till forskning om artificiell intelligens (AI). Beslutet kommer som svar på västländers utveckling av tekniken samtidigt som ryska bolag inom tekniksektorn har fått sanktioner riktade mot sig.
6 Sep, 09:46
Den långvariga strejken bland manusförfattare i Hollywood kan vara på väg att lösas, uppger källor för CNBC.
6 Sep, 05:32
Apple, Google och Tiktok sitter numera fast i samma EU-nät. Men varken Twitter eller Snapchat omfattas av den nya datalagen. Fler bolag kan dock komma att fångas in framöver.
29 Aug, 06:02
Många unga använder AI för att fuska i skolan, enligt en ny rapport. Men gränserna är otydliga. För en del ungdomar är det inte självklart att det här är fusk, säger Ulrik Hoffman, vd för Ungdomsbarometern.
28 Aug, 05:00
Nu blir det lättare att säga nej till Elon Musk. En ny lag gör att bolag som X, tidigare Twitter, måste göra mer som användarna önskar. Annars får de EU på sig.
26 Aug, 09:44
Allt fler företag försöker rida på AI-vågen genom att marknadsföra produkter eller tjänster med tekniken. Nu har även tillverkare av vardagliga apparater som tandborstar hoppat på tåget.
24 Aug, 10:18
Bio-Sverige fick en oväntad glädjesommar, när svenskarna flockades för att få uppleva fenomenet ”Barbenheimer”. Nu tvingas branschen snabbt ta lärdom av sommarlyftet för att tackla en höst med skådespelarstrejk och stor osäkerhet.
23 Aug, 23:40
Halvledarjätten Nvidia släppte på onsdagen återigen delårssiffror som slog bedömarnas förväntningar med råge. Bolaget är ett fenomen just nu, säger Maria Landeborn, seniorstrateg vid Danske bank.
22 Aug, 22:06
Handeln på New York-börsen var något avvaktande på tisdagen. De ledande indexen flyttade sig bara måttligt inför två händelser senare i veckan som kan skaka om marknaden ordentligt.
22 Aug, 06:02
En het rapport från AI-hajpens epicentrum är på väg, med delårsresultat och prognoser från den amerikanska halvledarbjässen Nvidia. Hur det har gått och vad Nvidia säger om framtiden kan prägla börsen länge.
21 Aug, 06:02
Skenande räntor, kapitalslukande inflation och brist på personal och material. Automatisering och AI skulle kunna vara en del av lösningen - men den kostar.
19 Aug, 08:18
Ska konstverk skapade av artificiell intelligens omfattas av samma upphovsrätt som annan konst? Nej, menar en domare i USA som har avslagit företaget Imagination Engines begäran om att copyrightskydda AI-verket "A recent entrance to paradise", skriver Hollywood Reporter.
18 Aug, 18:30
USA, Japan och Sydkorea har enats om nya säkerhetslöften under ett toppmöte på Camp David i USA. De tre ländernas ledare varnar också Kina i ett gemensamt uttalande efter mötet, om än indirekt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.