Artificiell Intelligens

Artificiell Intelligens (AI) är när maskiner visar upp intelligens. Roboten är då medveten om sin omgivning och vidtar åtgärder för att öka chansen att lyckas. John McCarthy, som var en forskare inom AI, utformade det som "vetenskapen och tekniken att skapa intelligent maskiner". Forskning grundar sig på påståendet om människans intelligens "går att beskriva med säkerhet" och därför kan en maskin kopiera människan. 


Under åren har det funnits situationer som har varit banbrytande för AI:n. Den 11 maj 1997 blev den datorspelande roboten, Deep Blue, först någonsin med att besegra den ryske schackmästaren, Garry Kasparov. Så sent som i mars 2016 blev datorprogrammet AlphaGo, som utvecklats av Google DeepMind, först med att besegra koreanske Lee Seedol, i brädspelet Go utan något handikapp. 


Inom AI finns det personer med framstående positioner, två av de är Yann LeCun och Geoffrey Hinton. Båda är datavetare.  

26 Maj, 08:02
Christer Gardell varnar för en AI-bubbla. "Dumma indexpengar" har blåst upp värdet på chiptillverkaren Nvidia och andra i sektorn, enligt finansmannen. "När bubblan punkteras är en svårare fråga", skriver han i en kommentar till TT.
24 Maj, 06:00
Det blev kraftiga kurslyft i AI-sektorn efter branschbjässen Nvidias senaste rapport. Men i Stockholm var reaktionen knappt mätbar. "Om man ser på AI-driven datatrafik verkar det som att Sverige – hela Europa – har halkat efter", enligt Johan Nilke, fondförvaltare med fokus på tekniksektorn.
23 Maj, 08:16
Halvledarbjässen Nvidia har återigen lyckats klå redan högt ställda förväntningar med en delårsrapport. Detta är början på en ny industriell revolution, säger koncernchefen Jensen Huang, en av Nvidias grundare i en intervju med Bloomberg.
22 Maj, 07:30
En Netflix-thriller om ett försvunnet barn i 1980-talets New York och en ny film om katten Gustaf på bio. Här är veckans filmer och serier.
20 Maj, 14:12
Alphabet-ägda Google satsar ytterligare en miljard euro, motsvarande 11,6 miljarder kronor, på sin datacenterpark i Finland. Syftet är att driva tillväxt inom artificiell intelligens (AI).
19 Maj, 09:58
Släpp in AI i klassrummen. Det krävs om Sverige ska vara i framkant i det globala tekniksprång som tas just nu. Det anser Camilla Giesecke, operativ chef på betaltjänsten Klarna. Det finns en möjlighet för Sverige att positionera sig här. Och det är viktigt att man är tidig in i detta.
8 Maj, 06:04
USA ökar trycket på det kinesiska telekombolaget Huawei genom att dra in licenser som ger bolaget rätt att köpa halvledare från Intel och Qualcomm, enligt vad källor uppger för Bloomberg.
4 Maj, 16:24
AI-relationer har blivit verklighet på kort tid. Vad gör vårt förhållande till tekniken med oss som människor och med AI:n vi anförtror oss till? Den organism, individ eller AI-bot som bäst anpassar sig till framtiden kommer att vinna. Och de kommer att vinna, säger psykologiprofessor Sverker Sikström.
2 Maj, 03:34
Ukrainas utrikesdepartementet har en ny talesperson. Den AI-genererade Victoria Shi ska göra officiella uttalanden för departementets räkning.
29 Apr, 11:44
AI-relationer har blivit verklighet på kort tid. Vad gör vårt förhållande till tekniken med oss som människor och med AI:n vi anförtror oss till? Den organism, individ eller AI-bot som bäst anpassar sig till framtiden kommer att vinna. Och de kommer att vinna, säger psykologiprofessor Sverker Sikström.
29 Apr, 11:10
EU borde fråga sig hur nya lagar påverkar konkurrenskraften, anser Moderaterna. Inför EU-valet föreslår partiet därför ett "konkurrenskraftslås". Man måste väga in det perspektivet också, säger toppkandidaten Tomas Tobé.
27 Apr, 05:40
De högsta cheferna för Google, Microsoft och Open AI kommer alla att ta plats i ett nytt råd som ska agera rådgivare åt USA:s regering i frågor kopplade till en "trygg och säker" utveckling av artificiell intelligens.
24 Apr, 06:30
De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.
17 Apr, 07:20
Skatteverket har upptaxerat 18 datorhallar med totalt nära 1 miljard kronor. Datorhallarna ska ha framställt kryptovalutor i hemlighet, så kallad mining. De här miningdatorhallarna har använts som digitala sedelpressar, säger Patrik Lillqvist på Skatteverket.
11 Apr, 06:02
Antalet ungdomsböcker på svenska minskar för sjunde året i rad, visar Svenska barnboksinstitutets årliga bokprovning. Dystopier och böcker om krig är några av de vanligaste ämnena i de ungas bokflod.
9 Apr, 22:10
Indexrörelserna var små på börsen i New York på tisdagen – dagen innan ny statistik släpps om prishöjningarna i konsumentledet i USA. Dessutom publiceras senare i veckan flera inflationsrapporter som väntas påverka aktiemarknaden.
8 Apr, 13:06
Den amerikanska storbanken JP Morgan Chases chef Jamie Dimon varnar för att det kan bli högre inflation och högre ränta framöver än vad marknaden räknar med. Offentlig konsumtion trycker upp priserna, enligt Dimon.
4 Apr, 17:50
Jobb i kundtjänst, redovisningsekonom och medicinsk vårdadministratör, det är exempel på yrken som kan försvinna på grund av AI. Men alla yrken kommer att påverkas.
2 Apr, 20:22
Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry och Smokey Robinson är några av de över 200 artister som skrivit under ett öppet brev där man uppmanar AI-företag att respektera artisters rättigheter.
28 Mar, 01:10
E-handelsjätten Amazon investerar 2,75 miljarder dollar, motsvarande 29 miljarder kronor, i AI-företaget Anthropic.
1 2 3 4 ... 10