Erik Selin började investera som 14-åring. Nu är hans börsportfölj enligt uppgifter värd 32 miljarder kronor.
Erik Selin började investera som 14-åring. Nu är hans börsportfölj enligt uppgifter värd 32 miljarder kronor. - Foto: Adam Ihse/TT & Henrik Montgomery/TT

Börsmiljardären Erik Selins bästa investeringstips: "Kurser går upp och ner"

Affärsmannen Erik Selin började investera på börsen redan som 14-åring. I dag är hans portfölj enligt uppgifter värd 32 miljarder kronor. Han har fem relativt simpla, men effektiva tips som han delade med sig av i en intervju med Aftonbladet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I Sverige är det många som väljer att investera på börsen och försöka bygga upp ett kapital genom investeringar i allt från aktier till fonder. En som har lyckats med sina investeringar på börsen är affärsmannen och fastighetsägaren Erik Selin.

Börsen öppettider: När öppnar börsen och när stänger börsen?

Erik Selin började investera som 14-åring

I en intervju med Aftonbladet berättar han om hur han startade sin karriär som investerare redan som 14-åring.

– Jag köpte läkemedel för att pappa var läkare och han hade några sådana aktier. Då tänkte jag att ”det är nog bra”. Jag tömde spargrisen och sa ”köp de här två aktierna”, och så fick min pappa köpa dem åt mig. Men jag hade ingen analys, jag gick på högstadiet. Jag hade sådan flax för sedan gick de aktierna fantastiskt bra året efter och då blev man ännu mer intresserad, såklart. Sedan har det utvecklats och för ganska länge sedan landade jag i lite färre saker att titta på, säger han till tidningen.

Enligt Aftonbladet uppgår Selins börsportfölj till inte mindre än hela 32 miljarder kronor i dagsläget. Hur man investerar beror enligt han själv på vem du är som person. Det finns ingen modell som passar för alla.

– När man ibland får frågan om vad man ska köpa så brukar jag säga att jag kan inte svara på det utan att känna dig. Då kan jag inte ha någon uppfattning om vad du har för kunskaper, hur din ekonomi ser ut i närtid och hur mycket du påverkas av hur kurser går upp och ner.

Pensionen höjs rejält 2024 – så mycket mer pengar får du

Börsmiljardärens 5 investeringstips

Att lyckas på börsen är inte enkelt, och det är inte alla som gör det. För att öka chansen till lyckade investeringar delar Selin även med sig av sina fem investeringstips som han själv tror på.

  • Enkla investeringar

Även om det kan upplevas som en tråkig strategi så kan syftet istället vara att undvika att förlora pengar och låta tiden ha sin gång. Istället för att söka spänning och kickar, så handlar det snarare om att inte förlora pengarna utan istället låta tiden hjälpa dig.

  • Investera efter din personlighet

Det är viktigt att inte vara känslomässigt styrd när man placerar sina investeringar. Det är inte värt att försaka sitt mående för att tjäna pengar. Med andra ord, ta inga onödigt stora risker om det får dig att må dåligt. Låt tiden ha sin gång.

  • Investera vs spekulera

Det är skillnad på att investera och spekulera. Att investera är när man betalar ut 100 kronor i en förhoppning om att få tillbaka 200 kronor i framtiden. Att spekulera är istället att jämföra med bitcoin eller guld. Du hoppas att priset går upp när någon, förhoppningsvis, vill betala mer i framtiden.

  • Har du inget intresse? Investera i indexfonder

Erik Selin förklarar att om du har en summa men saknar intresse eller kunskap, då är det bättre att försöka hoppas på att få en indexavkastning istället.

  • Utnyttja din kunskap

Selins råd är att hålla dig till de områden där du har kunskap om och fokusera på den sektor du kan bäst. 

– Jag har väldigt simpla råd men de fungerar förvånansvärt bra i längden, säger Erik Selin till Aftonbladet.

Så sparar du pengar och undviker plånbokens stora bov: ”Spara upp till…”

/
/