Nyheter24 har talat med pengacoachen Mathilda Vernersson om hur du kan undvika plånboken stora bov.
Nyheter24 har talat med pengacoachen Mathilda Vernersson om hur du kan undvika plånboken stora bov. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Anders Wiklund/TT

Så sparar du pengar och undviker plånbokens stora bov: ”Spara upp till…”

I tider där kostnaderna i många hushåll väntas stiga i och med lägre temperaturer finns det saker du kan göra för att hålla i slantarna. Nyheter24 har talat med pengacoachen och bloggaren Mathilda Vernersson om hur du bäst kan tänka i kallare tider.


I tider där kronan blir svagare och utgifterna allt större är det för många hushåll viktigare än någonsin att hålla hårt i slantarna.

Nyheter24 har pratat med pengacoachen och bloggaren Mathilda Vernersson, som driver bloggen "Över till annat" samt Instagram-kontot @overtillannat, där hon delar med sig av spartips och inlägg till över 36 000 följare. 

Hon förklarar att det finns ett specifikt område alla kan se över för att minska utgifterna i hushållen, där mat- och kläder står för en stor del av kostnaderna.

– Utöver maten och shoppingen som är stora bovar, se över dina energikostnader under hösten och vintern. Eller framför allt energiförbrukningen, speciellt när det kommer till uppvärmning. Det är en betydande utgift. Se inte elen som något du inte kan på verka, säger hon till Nyheter24.

Så kickstartar du sparandet efter semestern: ”Mest effektiva sättet…"

Öka medvetenheten – minska kostnaden

Hon förklarar att de åtgärder som till exempel att använda energisnåla tvätt- och diskprogram genererar mindre kostnader varje gång som tillsammans påverkar räkningen mer än man tror.

– Tänk framför allt på förbrukade energitimmar istället för kostnaden. Det handlar om att minska din förbrukning. Använd inte onödig el som standbylägen, laddare i väggarna och att torktumla. 

Enligt Vernersson kan du, genom att använda mer energisparande tekniker och öka din medvetenhet kring elanvändningen, spara stora kostnader i det långa loppet.

– Du kan potentiellt spara upp till 10-15 procent på din energiräkning varje månad, säger hon.

Här är utgifterna som ruinerar dig utan att du märker det: ”Det mjölkar ur…”