Det blir starka känslor i samtalet med Philip Diab i Lyxfällan.
Det blir starka känslor i samtalet med Philip Diab. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Ida har 160 000 kronor i skulder – ryker ihop med Lyxfällan-experten

I TV3:s långkörare Lyxfällan åker Magnus Hedberg hem till Ida, 21, vars ekonomiska situation är ohållbar. Räkningarna gömmer hon och stora summor pengar läggs på att äta och dricka ute.
– Cigg är den största utgiften, berättar Ida i programmet.


I veckans avsnitt av Lyxfällan får tittarna träffa färgstarka Ida, 21, i Årsta, som beskriver sin ekonomiska situation som ångestfylld och något hon “mår skit” över. 

I bagaget har Ida en kämpig uppväxt, med föräldrar som gick isär och en flytt till fosterfamilj. Ida beskriver att hon hanterar tuffa saker genom att förtränga dem, och fakturorna gömmer hon istället för att betala. 

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: "Du måste..."

Magnus Hedberg hjälper Ida i Lyxfällan: "Cigg är den största utgiften"

Ida jobbar som servitris, har en bra lön och får dricks. Men anställningen är osäker, och pengarna rinner ut i högre takt än de kommer in. Programledaren Magnus Hedberg besöker därför Ida i Årsta för att få stopp på kaoset. 

Pengarna rinner iväg för Ida. Foto: TV3/Lyxfällan

– Ska jag vara helt ärlig så har jag ingen aning om vart mina pengar går till, förutom festande, hyra, lite mat och cigg såklart. Cigg är den största utgiften, berättar Ida. 

Sedan 18 års ålder har Ida haft en strulig ekonomi med skulder som bara ökar, och hon har till och med fått en löneutmätning. Vid sin sida har hon bästa vännen Isak, 23, som beskriver Ida som en lillasyster, och de stöttar varandra genom allt. Men även han har fått nog av att alltid behöva låna ut pengar. 

Förändringen i nya Lyxfällan – programledarna berättar: "Väldigt ledsna"

Ida har skulder på 160 000 kronor

När Magnus Hedberg plockar fram budgettavlan står det klart att Ida lägger en stor summa pengar på att äta och dricka ute. 900 kronor spenderas i butik varje månad, medan 3 600 kronor läggs på krogen och på hämtmat. 

Magnus Hedberg försöker hjälpa Ida att få koll på ekonomin. Foto: TV3/Lyxfällan

Och under övrigt-kategorin har Ida sannerligen blåst på. 15 000 kronor i månaden läggs på ren lyx, som Ida egentligen inte har råd med. 

Just nu har Ida även en skuld på 136 000 kronor hos Kronofogden, en hel del inkassoskulder och privatskulder. Idas totala skuld ligger därmed på svindlande 160 000 kronor. 

Med en lön på 18 100 efter skatt innebär det att Ida går back hela 15 000 kronor varje månad. 

– Det är bara att fimpa ciggen och sluta dricka bärs, säger Ida. 

Ida går 15 000 kronor back i månaden. Foto: TV3/Lyxfällan

Ida ryker ihop med Philip Diab i Lyxfällan: "Får jag gå ut?"

Philip Diab är coach i Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

För att få verktyg och hjälp att bryta det destruktiva beteendet får Ida träffa Lyxfällans coach Philip Diab. Och när de kommer in på ämnet cigaretter brinner det till mellan dem. Ida hävdar att hon inte har ett beroende, medan Diab menar på det motsatta.

Daniel är skyldig sin bror 350 000 kronor – programledarens känga: "Skäms du inte?"

Stämningen blir kylig under samtalet. Foto: TV3/Lyxfällan

– Bla, bla, bla, bla, bla. Är du inte trött på att höra dig själv snacka om det på det här sättet? Blir du arg nu?, säger Philip Diab. 

När samtalet är över tycker Philip Diab att Ida snackar ner sig själv, vilket hon inte alls håller med om, och återigen blir det hätsk stämning i rummet. 

– Får jag gå ut härifrån?, frågar en irriterad Ida när samtalet nått sitt slut. 

Vill du veta hur det går för Ida? Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på TV3 och Viaplay.

Här kan du läsa alla våra artiklar om Lyxfällan

/