Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Arkivbild
Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Arkivbild - Foto: Michael Sohn/AP/TT

Raset för nyföretagande bromsar in

Antalet nystartade företag föll med nästan en femtedel under årets första kvartal jämfört med samma period förra året. Men nu ser raset ut att ha bromsat in. Under tredje kvartalet landade antalet nystartade företag på 13 procent lägre jämfört med samma period 2023, enligt statistik från Bolagsverket som mjukvaruföretaget Visma Spcs sammanställt.


"Småföretagen är landets ryggrad och bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Nu när Sveriges kommuner blöder ekonomiskt är varje person som tar steget till eget företagande särskilt viktig för att skapa jobb och trygga välfärden", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

13 438 nya företag startades mellan juli och september.

TT
Senaste nytt

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

2 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

3 timmar sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.