Sam Bankman-Fried. Arkivbild.
Sam Bankman-Fried. Arkivbild. - Foto: Seth Wenig/AP/TT

Kryptokung inför rätta – stal miljarder dollar

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried stal miljarder dollar från sina kunder och använde dem till fastighetsaffärer och olagliga donationer. Nu ställs han inför rätta i New York, anklagad för storskalig svindel och bedrägeri.


Fallet har skakat om handeln med kryptovalutor i grunden. Rättegången handlar om den invecklade kryptovalutans värld, men för åklagarna gäller det att bryta ned fallet i enklast tänkbara termer för juryn: Bankman-Fried tog pengar från sina klienter och använde dem på ett olagligt vis.

Åklagarna hävdar att Bankman-Fried ska ha stulit åtskilliga miljarder dollar från kunderna och använt dem till bland annat fastighetsaffärer och olagliga donationer till politiker i syfte att kunna påverka regelverket kring kryptovalutor. Bankman-Fried ska också ha plöjt ner stora summor i sin hedgefond, skriver AP.

Bankman-Fried sågs som något av ett underbarn efter att han 2019 grundade sitt företag FTX, som snabbt expanderade. Han var en av de mest inflytelserika personerna i branschen innan hans kryptoimperium likt ett korthus började rasa samman i november förra året.

FTX krasch skakade om marknaden för kryptovaluta och ledde till att stora värden gick upp i rök.

Sam Bankman-Fried vidhåller att han är oskyldig.

TT
/
Senaste nytt

Tre döda i skjutning i Nevada

1 timme sedan

Senaten i USA blockar Ukrainastöd

2 timmar sedan
Republikanerna i den amerikanska senaten blockerar tills vidare en fortsatt debatt om president Bidens stödpaket för Ukraina, Israel och Taiwan, rapporterar Politico.

Sundsvall: Polisen rapporterar om försvunnen person

3 timmar sedan
"Försvunnen person Alnö, Sundsvall", skriver polisen på sin hemsida.

En svensk bland de skadade – efter skottlossning i Bryssel

3 timmar sedan
En svensk har skadats i en skottlossning i de centrala delarna av Belgiens huvudstad Bryssel, bekräftar EU-parlamentarikern Jörgen Warborn för TT. – Det är en medarbetare till oss, just nu vill jag inte säga mer än så, säger Warborn.

Fordon kvar i skredområdet i Stenungsund

igår 22:06
Flera fordon som hamnade mitt i jordskredet på E6 utanför Stenungsund står fortfarande kvar. Det handlar om en buss, en lätt lastbil och några personbilar som ännu inte bärgats från rasmassorna.

Nedåt på USA-börsen

igår 22:04
De ledande amerikanska aktieindexen fortsatte sin resa nedåt under onsdagens handel.