Dystra siffror från Wall Street efter tisdagens handel. Arkivbild.
Dystra siffror från Wall Street efter tisdagens handel. Arkivbild. - Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Röda siffror på Wall Street

De ledande indexen på New York-börs levererade tunga minussiffror efter att tisdagens handel avlutats. Räntefrossa var en av förklaringarna.


Dow Jones industriindex backade 1,3 procent, breda S&P500 sjönk 1,4 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex landade på minus 1,9 procent.

Den skarpa nedgången förklaras med att investerarna dragit öronen åt sig efter att en rapport om nya jobb på den amerikanska arbetsmarknaden presenterats. I den visades det sig att 9,6 miljoner nya jobb annonserats ut i slutet av augusti – det vill säga mycket högre än de 8,9 miljoner som analytiker förutspått.

Jobbsiffrorna får investerarna att frukta att den amerikanska centralbanken Fed får fortsatt anledning att hålla räntorna på hög nivå.

Näthandelsjätten Amazon tappade 3,8 procent och mjukvarujätten Microsoft dök 3 procent. Tesla tappade 2,1 procent. Mot strömmen gick chipptillverkaren Intel som ökade med 0,7 procent.

Räntorna på tioåriga statsobligationer steg 4,8 procent till en nivå den inte legat på sedan augusti 2007. Det drog också ner aktieindexen

Dessutom har indexen backat i stort de senaste veckorna på grund av höjda oljepriser som förlänger en "klibbig inflation" – som i sin tur leder till höga räntor.

TT
Senaste nytt

Sis anmäler inte våldsbrott på ungdomshem

Kliver Europa fram för Ukraina om USA backar?

Ukraina larmar om att kriget kan vara förlorat om USA tar ett kliv tillbaka. Det europeiska stödet trappas upp, men inte nödvändigtvis tillräckligt. Man ska inte ta för givet att de europeiska länderna skulle öka sitt stöd bara för att USA minskar sitt, säger analytikern Björn Fägersten.

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

De svenska resultaten i kunskapsmätningen Pisa väcker reaktioner på OECD:s huvudkontor i Paris. Det är en besvikelse att se detta bakslag, säger Pisachefen Andreas Schleicher till TT. Hans budskap är tydligt: Det behövs mer disciplin och engagemang i svenska klassrum.

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.