Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen.
Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. - Foto: Anders Wiklund/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så kan du höja din partners pension med 2 000 kronor i månaden

Årligen avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundade inkomst och skattepliktiga ersättningar till din premiepension. Nyheter24 reder ut vad premiepensionen faktiskt är, och hur du kan höja din partners pension.


Premiepension (PPM)

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och består av motsvarande 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar. Du kan se hur stor din premiepension är hos Pensionsmyndigheten. Du kan däremot bara använda tjänsten hos Pensionsmyndigheten tidigast ett år innan du har åldern inne för att ta ut allmän pension. 

Pensionsutbetalning 2023: Vilken dag kommer pensionen?

Vad är premiepension?  

Den del av den allmänna pensionen där intjänade pengar placeras i fonder kallas premiepensionen. Ditt pensionskapital kan du antingen låta ligga kvar i statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i fonder som du själv har valt. 

När du går i pension kan du antingen ha kvar din premiepension i fondförsäkring eller flytta till så kallad traditionell försäkring. Om du flyttar till en traditionell försäkring så säljs dina fonder och ditt pensionskapital flyttas till Pensionsmyndigheten, som då sköter förvaltningen.

Pensionär? Här är tillägget som garanterar dig 6 719 kronor i månaden

För över premiepensionen till din partner

Om din make eller maka har valt att gå ned i arbetstid, kanske genom att ha tagit större del av föräldraledigheten eller vabbandet, då kan du kompensera det genom att föra över din premiepension. Det finns däremot vissa saker som du måste ha i åtanke innan. 

  • Om du vill överlåta din premiepension till din partner måste du göra det senast den 30 april. Registreras det senare än så gäller anmälan från och med nästa år.

  • Du kan inte föra över tidigare intjänad premiepension. 

  • Du väljer själv under hur lång tid som överföringen till din partner ska gälla. 

  • Överföringen av premiepensionen upphör automatiskt vid skilsmässa. 

Ett enskilt år av överföring gör ingen större skillnad, men precis som med allt sparande kan det synas desto mer över tid. Om någon med en månadslön på 49 000 kronor eller mer för över sin premiepension under 20 års tid kan det ge 2 000 kronor extra i månaden till mottagaren. Det beror däremot också på vilka fonder som mottagaren har valt att placera pengarna i. Här kan du se Pensionsmyndighetens egna tabell för överföring av premiepension.

Källa: Pensionsmyndigheten