Vilken är den populäraste butikskedjan?
Vilken är den populäraste butikskedjan? - Foto: Christine Olsson/TT & Claudio Bresciani / TT

Ica, Willys eller Lidl – här är kundernas favoritbutik

Svenskarna har blivit mer och mer prismedvetna när de handlar sin mat i butikerna. Men frågan är vilken av matjättarna som är populärast. Nu har en butik korats med priset Grocery Retail Award.


Vilken är Sveriges populäraste livsmedelsbutik? Priset Grocery Retail Award delas ut varje år, något Dagligvarunytt var först med att skriva. Priset tilldelas den aktör vars förflyttning inom branschen stuckit ut allra mest.

Hemköp-butikerna med högst omsättning – drar in 537 miljoner

Lidl populärast bland matjättarna

När det kommer till de svenska livsmedelsjättarna är det en topptrio som sticker ut och förstaplatsen kammade ingen mindre än Lidl hem för 2023. 

Matjätten ökade sin omsättning med nästan 18 procent, enligt det senaste bokslutet.

– Lidl har lyckats att öka penetrationen extremt mycket. Men antalet kunder är inte bara väsentligt fler än 2022. Lojaliteten har också en imponerande utveckling. Kundnöjdheten ligger också på en högre nivå, säger Philip Holme Nielsen på GFK Consumer Panel Services till Dagligvarunytt. 

Att Lidl ökat intäkterna är ingen hemlighet men den främsta anledningen till priset är att kostnaderna blivit allt viktigare hos konsumenterna när de handlar sin mat.

– Allt tyder på att just prismedvetenheten är det nya normala. Sverige börjar i det avseendet att likna danska konsumenters beteende.

De andra två livsmedelsjättarna på listan är Willys, som kammade hem en andraplats och Ica Supermarket, som hamnade på en tredjeplats. 

Ica Kvantum-butiken som omsätter mest i Sverige – drar in 650 miljoner

/
Ica
/
/
Mat