Fredrik Paulún lanserade varumärket "Paulúns" år 2005.
Fredrik Paulún lanserade varumärket "Paulúns" år 2005. - Foto: Pressbild/Peter Knutson och Orkla Foods Sverige.

Fredrik Paulún blev miljonär på müsli – så mycket tjänar hälsoprofilen nu

Näringsfysiologen Fredrik Paulún har kommit att kallas "hälsoguru" och ligger bakom en rad produkter, däribland müsli och färdigrätter, som går under det Orkla-ägda namnet "Paulúns". Nyheter24 har kikat närmare på entreprenörens lön.


Det var år 2005 som Fredrik Paulún lanserade varumärket "Paulúns" och sedan dess har näringsfysiologen, som sedan 1990-talet skrivit drygt 20 böcker och föreläser om nutrition, blivit omskriven som en "hälsoguru" i media.

Sedan 2010 är det Orkla Foods Sverige som äger bolaget, vilka sedan betalar licenspengar till Paulún som, enligt livsmedelsjätten, fortsatt är högst delaktig i produktutvecklingen.

– Sedan har jag en kickback på det som säljs. Min ekonomi? Jag klarar mig, har han tidigare sagt till DN

Fredrik Paulúns förmögenhet i egna bolaget

Fredrik Paulún är aktiv inom fyra bolag, däribland som ledamot i Inspiration Across Borders IAB AB, som under det senaste bokslutet i juni 2022 redovisade en omsättning på 5,5 miljoner kronor, men som gick med 3,6 miljoner kronor i förlust. 

Samtidigt beräknades bolaget, som bland annat ska ägna sig åt författande av böcker och föreläsningar inom hälsa och friskvård, ha tillgångar som uppgår till 61,4 miljoner kronor.

I bolagets styrelse sitter även entreprenörens fru Helena Paulún, då som suppleant. 

Fredrik Paulúns lön – så mycket tjänar han 

Men vad tjänar då hälsoprofilen? Jo, enligt handlingar från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Fredrik Paulún en fastställd förvärvsinkomst på 537 000 kronor. 

Utöver detta hade han ett överskott av kapital på 833 611 kronor.