Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Janerik Henriksson/TT

Här stänger Hemköp sina snabbkassor efter stöldvåg: "Är synd"

Flera butiker, inom olika matvarukedjor, har valt att stänga sina snabbkassor på grund av ökade stölder. Nu väljer en Hemköp-butik att göra samma sak.
– Just nu känner vi att situationen inte är hållbar, säger butikschefen Philip Arén till Norrköpings-tidningar.


De stigande matpriserna tycks, på flera håll, ha lett till att antalet stölder i livsmedelsbutiker ökat. Denna stöldvåg har i sin tur lett till att flera butiker valt att stänga sina snabbkassor. 

Här kan du läsa om Coops beslut om snabbkassorna.

Hemköps tidigare besked om snabbkassorna

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur en Ica-butik infört åldergräns i snabbkassorna och hur branschorganisationen Livsmedelshandlarna larmat om stölder i snabbkassorna

När Nyheter24, i början av september, kontaktade Hemköp för att fråga hur de tänker kring snabbkassorna i deras butiker svarade Jenny Pedersén, kommunikations- och presschef hos företaget, så här:

– Inom våra centralt ägda butiker har vi inte stängt snabbkassor.

Hemköps raka besked om snabbkassorna – efter stöldvågen mot Ica

Hemköp-butiken stänger snabbkassorna

Men nu stänger åtminstone Hemköp på Kungsgatan i Norrköping sina snabbkassor, vilket Norrköpings-tidningar var först att rapportera om.

– Vi har sett ett ökat antal stölder generellt. De här snabbkassorna underlättar för en typ av snatteri där man kan välja ut lite grejer som man inte vill betala för. Att man bara skannar för sjuttio procent av det man har köpt. Det kan vara att man ska göra en korv stroganoff, betalar för grädden och tomatpurén men skippar falukorven, uppger butikschefen Philip Arén för tidningen och fortsätter vidare:

–  Sen är det synd för funktionen är smidig och jättebra. Det är synd att man straffar majoriteten som sköter sig, men just nu känner vi att situationen inte är hållbar och då måste vi testa andra vägar. Det vi har fått göra är att vi försöker vara ännu snabbare med att bemanna upp kassorna vid behov.

Snabbkassorna stängde för en dryg vecka sedan och beslutet kommer att utvärderas efter en månads tid. 

Läs fler artiklar om Hemköp här.