Bland annat Ica Maxi-butiker har stängt sina snabbkassor.
Bland annat Ica Maxi-butiker har stängt sina snabbkassor. Genrebilder. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Janerik Henriksson/TT

Matbutiker stänger snabbkassorna – så här gör kunderna när de fuskar: “Vanligaste är…”

Ett flertal butiker runt om i Sverige har valt att slopa funktionen med snabbkassor helt, och inga nya byggs. Men vilka är egentligen de vanligaste metoderna som kunderna tar till när de stjäl?


Det stjäls allt mer i matbutikernas snabbkassor. Detta enligt branschorganisationer såsom Livsmedelshandlarna och Svensk Handel. Förklaringen? Den skenande inflationen och de stegrande matpriserna. 

Stora problem i snabbkassorna: "Stölderna har börjat öka"

Pär Bygdeson är vd för branschorganisationen Livsmedelshandlarna, och förklarar att medlemmarna har noterat att stölderna i snabbkassorna har ökat rejält. 

– Det är ju en väldigt bra service för alla skötsamma kunder. Det går snabbt och smidigt att handla, framförallt om man inte har så många varor. Men det vi har sett, framförallt med start under förra året, var ju att stölderna började öka väldigt mycket i de här kassorna, säger Bygdeson till Nyheter24

Pär Bygdeson är vd för Livsmedelshandlarna. Foto: Martin Rosengren/Pressbild

Så gör kunder när de fuskar i snabbkassorna 

Vad är det då egentligen för typer av metoder som kunder tar till för att kunna fuska i snabbkassorna?

Det vanligaste som kunder stjäl i snabbkassan är dyrare produkter som inte tar särskilt stor plats. Enligt Bygdeson rör det sig ofta om kött, ost, smör, Bregott och kaffe. Och vissa metoder för fusk förekommer oftare än andra. 

– Det vanligaste är helt enkelt att man inte scannar produkten alls. Man hoppar över den och väljer att scanna ett antal produkter men inte alla. Då får du ett kvitto så att du kan gå ut, förklarar Bygdeson och fortsätter: 

– Det är inte ovanligt heller att man kanske tar en brun påse som finns vid grönsakerna. Och sen så stoppar du en dyr vara i påsen men kanske trycker ut en etikett för lök eller potatis, och så scannar du den istället.

Pär Bygdeson förklarar att det här är ett problem som inte finns i självscanningen, där man använder en egen scanner. Detta då man hämtar ut scannern genom att identifiera sig, till skillnad från snabbkassorna där man kan vara “anonym”. 

Virala knepet: Så får du gratis lösgodis på Ica

Problemet är inte lika utbrett bland självscanningen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ica Maxi-butiker stängde sina snabbkassor

Matbutiker runtom i landet har nu tagit till en rad åtgärder för att få stopp på det ökade fusket i snabbkassorna. Ett flertal butiker har till och med stängt ner sina snabbkassor. 

– Till exempel på Ica Maxi-butikerna i Göteborgsområdet bestämde man redan i början av det här året att plocka bort den här utrustningen i butik helt och hållet. Det är det mest drastiska, förklarar Pär Bygdeson. 

– På andra håll kanske man väljer att stänga snabbkassorna efter klockan 18. Vissa butiker som ligger i närheten av en högstadieskola har satt en 18-årsgräns via vilka kreditkort som är tillåtna. Ofta när ungdomar är inblandade så är energidrycker den produkt som man stjäl på det här sättet. 

Matbutiker har alltså tagit till allt från att sätta en åldersgräns till att införa tidsbegränsningar. Enligt Pär Bygdeson finns det inte heller någon butik som planerar att införa nya snabbkassor. 

– Just nu har jag förstått att det är ingen som bygger nytt med den här typen av utrustning. I väntan på att man hittar en bra lösning på det så avvaktar man. 

Matjättarnas sommarvikarier slår in fel matvaror – blandar ihop musslor och champinjoner

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!