Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Andel av arbetskraften, procent.
Öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Andel av arbetskraften, procent. - Foto: Anders Humlebo/TT

Arbetslösheten stiger – kommer fortsätta öka

Såväl arbetslösheten som varslen fortsätter att öka, enligt Arbetsförmedlingens statistik för oktober. Arbetsmarknaden börjar påverkas av den ekonomiska avmattningen nu, säger analytikern Marcus Löwing.


För femte månaden i rad stiger arbetslösheten. Och det är i linje med Arbetsförmedlingens bedömning, säger Marcus Löwing, analytiker på myndigheten.

— Nu börjar vi se ekonomins effekter på ett tydligare sätt än tidigare. I vår prognos säger vi att arbetslösheten vänder uppåt under andra halvåret i år och att arbetslösheten kommer att fortsätta öka en tid framöver.

I slutet av oktober var 334 000 personer, 6,4 procent av arbetskraften i åldrarna 16–65 år, inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. En ökning med 2 000 personer jämfört med månaden innan.

Bygg och sällanköp drabbade

De branscher som har högst arbetslöshet är byggbranschen och industrin, säger Löwing.

— Vi har fortfarande den här kombinationen av högt inflationstryck och höga räntor vilket pressar hela ekonomin, men framför allt pressar det bygg.

Sällanköpshandeln är också hårdare drabbad än andra branscher.

— Verksamheter som är beroende av den privata konsumtionen påverkas mer. Framför allt icke-nödvändig konsumtion, kapitalvaror eller annat som hushållen kan skjuta på framtiden.

Under samma period varslades drygt 6 700 personer. Drygt 200 fler jämfört med månaden innan. Även vad gäller varsel ligger bygg- och industrisektorn i topp, säger Löwing.

— Också delar av tjänstesektorn, det är mycket uthyrning bland annat som kommit in högt.

Fler ungdomar arbetslösa

För ungdomar är arbetslöshetssiffran högre. 40 000 mellan 18–24 år var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i slutet av oktober, vilket motsvarat en arbetslöshet på 8,0 procent.

— Ungdomar är ju en grupp som är relativt oetablerade på arbetsmarknaden, särskilt de som kommer ut nu. Och det är särskilt svårt för dem som inte har en gymnasieutbildning. Men de fastnar sällan i långa tider av arbetslöshet, de kan pendla mellan kortare arbeten och utbildningar, säger Marcus Löwing.

När arbetslösheten väntas minska igen är svårt att svara på, säger han.

— Det är tiotusenkronorsfrågan. Det vi kan säga är att vi tror på en fortsatt svag inledning på 2024. Men hur det ser ut därefter är än så länge svårt att ge en prognos om. Hur varaktig den här lågkonjunkturen blir beror framför allt på hur inflationen utvecklar sig framöver och vad Riksbanken tar för beslut på sikt.

TT
/