Din anställning och arbetsgivarens anslutning till kollektivavtal reglerar din uppsägningstid.
Din anställning och arbetsgivarens anslutning till kollektivavtal reglerar din uppsägningstid. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Anders Wiklund/TT

Blivit uppsagd från jobbet? Det här gäller – detaljerna i avtalet som avgör

I händelse av att du blir av med jobbet eller helt enkelt väljer att sluta själv, så finns det några saker som är viktiga att känna till. Bland annat hur lång uppsägningstiden är.


Om du haft oturen att bli uppsagd från arbetet så finns det vissa saker som är viktiga att känna till, framför allt när det kommer till vilka rättigheter och skyldigheter du har. 

Nio yrken med månadslön på minst 47 000 kronor – och liten konkurrens

Det gäller om du blir av med jobbet

Vad som gäller kan dock skilja sig mellan arbetsplatser beroende på om det finns ett kollektivavtal eller inte och hur länge du varit anställd.

Om du blir avskedad får du i regel lämna din anställning med omedelbar verkan och har då inte rätt till lön eller andra förmåner från arbetsgivaren. Det inträffar om du till exempel misskött ditt arbete grovt.

Det finns dock tydliga riktlinjer och regler för hur en arbetsgivare får avskeda personal. Blir du istället uppsagd så har du rätt att behålla både löne- och anställningsvillkor under hela din uppsägningstid. Det kan även vara så att du behöver infinna dig på arbetsplatsen under hela uppsägningstiden. 

Arbetslös? Så lyckas du på intervjun – med 3 enkla knep

Så lång uppsägningstid har du

I händelse av att du blir uppsagd och det samtidigt saknas kollektivavtal på din arbetsplats så kan din uppsägningstid variera beroende på hur länge du varit anställd.

Enligt lagen om anställningsskydd har du som kortast en månads uppsägningstid om din anställningsform har övergått till en tillsvidareanställning. Som längst omfattar LAS en uppsägningstid om sex månader. 

  • Anställd mindre än två år: En månads uppsägningstid
  • Anställd mellan två och fyra år: Två månaders uppsägningstid
  • Anställd mellan sex och åtta år: Fyra månaders uppsägningstid
  • Anställd mellan åtta och tio år: Fem månaders uppsägningstid
  • Anställd i minst tio och och mer: Sex månaders uppsägningstid

Skulle det istället vara du som avslutar anställningen och arbetsplatsen saknar kollektivavtal tillämpas uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd.

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

Ändringen i LAS – så kan nya reglerna påverka dig

Sommaren 2022 trädde nya regler i kraft gällande lagen om anställningsskydd. En ändring var turordningsundantag för alla företag. Det innebär att alla företag har möjlighet att undanta tre medarbetare som anses ha en "särskild betydelse för verksamheten" i händelse av att bolaget behöver säga upp personal. 

Detta frångår regeln som går efter hur länge medarbetarna varit anställd, vilket annars styr vid en eventuell uppsägning.

Källa: Unionen & fackförbund.com

/