Det finns flera förklaringar till varför Ica-butikernas prissättning skiljer sig från varandra.
Det finns flera förklaringar till varför Ica-butikernas prissättning skiljer sig från varandra. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Fredrik Sandberg /TT

Därför är vissa Ica-butiker dyrare än andra: "Prissättningen beror ju på..."

Ica-butikernas prissättning på likadana varor kan skilja sig från varandra. Anledningen till det är flera, enligt Ica-handlarna själva.


Har du någon gång gått i en Ica-butik och reagerat över att prissättningen på varorna skiljer sig åt från andra Ica-butiker?

Att olika butiker har olika prissättningar även om de är ingår i samma företag är ingen ny företeelse. Förklaringen kan snarare kopplas till den lokala marknaden. 

Stora Coop, City Gross eller Ica Maxi – här handlar svenska folket helst

Ica-handlarna: Därför skiljer sig priset mellan butikerna

Sajten Dagligvarunytt har pratat med olika Ica-handlare om prissättningen och vad det är som gör att den skiljer sig åt. En av förklaringarna som ges är just att det som styr priserna är kunderna och marknaden.

– Prissättningen beror ju på vilka kunder du har och vilken marknad. Många butiker kan ju ha en lågprisaktör som konkurrent och då behöver man möta det på ett bra sätt, säger en Ica Nära-handlare i Stockholmsområdet till sajten.

En annan handlare som driver en Ica Supermarket-butik i Dalarna berättar hur man lyckats öka volymen på försäljningen genom aktiva val.

– Jag har pressat ner marginalen otroligt mycket men vi har fått volymen istället. På 14 månader har vi ökat försäljningen med 14 miljoner.

Med andra ord påverkar kundantalet och den marknad som efterfrågas prissättningen i butikerna. Och även om man lätt kan tro att alla Ica-butiker har samma prissättning är det istället varje enskild handlare som förhåller sig efter Ica-koncernens riktlinjer och sin egna prissättning.

Ica
/
Mat
/