E-handelns tapp fortsätter i oktober.
E-handelns tapp fortsätter i oktober. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

E-handelstapp: "Hållit extra hårt i plånboken"

Svenskarna handlande för 10,8 miljarder kronor i oktober i år. Det är 8 procent lägre än i oktober förra året, visar Svensk Handels E-handelsindikator.


Minskningen inträffade trots att antalet som handlade via nätet steg något. Det genomsnittliga priset per köp sjönk därför rejält, och justerat för inflationen bedöms den totala e-handelsvolymen ha minskat hela 14 procent.

"Många konsumenter har sannolikt hållit lite extra hårt i plånboken för att vänta in attraktiva erbjudanden i november", säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Oktobertappet följer på en ännu svagare septembermånad, då försäljningen minskade 19 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Hittills i år, januari– oktober, är omsättningen i e-handeln ned 6 procent i löpande priser jämfört med samma period under fjolåret.

TT
Senaste nytt

Här är Moderaternas raderade Instagraminlägg – gjorde ”Spotify wrapped” om skjutningar

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Klippan

1 timme sedan
"Badvägen. Brand i flerfamiljshus.", skriver polisen på sin hemsida.

S: Regeringens biståndsstopp tom symbolpolitik

2 timmar sedan
Biståndsmyndigheten Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Nu kräver Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, att regeringen och Sverigedemokraterna återupptar utvecklingsbiståndet.

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

2 timmar sedan
Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Munter avslutning på börsveckan i New York

2 timmar sedan
Kurserna på den amerikanska börsen steg på fredagen sedan centralbankschefen Jerome Powell i ett tal antytt att styrräntan förblir oförändrad vid bankens nästa möte i december. Powell sade samtidigt att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller inflationen och att räntesänkningar knappast är aktuella inom den närmaste tiden.

FN avslutar fredsinsatsen i Sudan

2 timmar sedan
FN:s säkerhetsråd har beslutat att avsluta den fredsbevarande insatsen i det av inbördeskrig sargade Sudan. Beslutet togs på fredagskvällen när rådet möttes i New York.