Postnord sympatistrejkar eftersom Tesla inte tecknat kollektivavtal med IF Metall. Här är en strejkvakt från IF Metall utanför Tesla-anläggningen i Malmö.
Postnord sympatistrejkar eftersom Tesla inte tecknat kollektivavtal med IF Metall. Här är en strejkvakt från IF Metall utanför Tesla-anläggningen i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Nu avgörs Teslas stämning mot Postnord

Under eftermiddagen avgör Solna tingsrätt om Tesla ska få sina registreringsskyltar levererade av Postnord, trots pågående strejk. Detta sedan elbilsjätten stämt Postnord.


Postnord levererar inte Teslas registreringsskyltar, eftersom brevbärarna och andra anställda är med i fackförbundet ST som sympatistrejkar mot Tesla.

Orsaken är att Tesla vägrar att teckna kollektivavtal med IF Metall. Sympatiåtgärden uppfattas som juridiskt korrekt av arbetsgivaren Postnord.

— Vi anser att strejkrätten, som är grundlagsskyddad i regeringsformen, är så stark att den står över utdelningsplikten, det samhällsuppdrag vi har. Det är ”force majeure”, säger Anders Porelius, presschef på Postnord.

Tesla anser dock att Postnord gör fel och i går lämnade elbilsjätten in en stämning mot bolaget.

Avgörs tillfälligt

Nu i eftermiddag ska frågan upp i Solna tingsrätt, men då som ett interimistiskt beslut. Det betyder att domstolen ska ta ställning till om Tesla kan få sina registreringsskyltar tillfälligt innan den riktiga domen har avgjort vad som är rätt eller inte.

Även Transportstyrelsen har stämts av Tesla, men inte för att någon där strejkar, utan för att bilföretaget anser att myndigheten inte uppfyller sitt uppdrag att tillhandahålla registreringsskyltar, vilket sin tur beror på Postnords strejk.

I går beslutade Norrköpings tingsrätt att myndigheten trots allt är skyldig att lämna ut registreringsskyltarna.

— Arbetet pågår för fullt. Vi hoppas att vi ska kunna få till det rent praktiskt, säger Anna Berggrund, avdelningsdirektör på fordonsinformation vid Transportstyrelsen.

Myndigheten har bara sju dagar på sig att ändra sitt nuvarande avtal med Scandinavian motorcenter, som tillverkar registreringsskyltarna.

Oklara rutiner

Tanken är att Teslaägarna ska kunna hämta skyltarna direkt från tillverkaren, men rutiner saknas för hur det ska gå till rent praktiskt.

— Registreringsskyltar är inget vi vill ska hamna i orätta händer. Vi är noga med att skyltar ska gå dit de ska, säger Anna Berggrund.

Parallellt jobbar jurister på myndigheten med att tolka tingsrättens beslut. Om det finns tankar på att överklaga domen är för tidigt att säga, enligt Anna Berggrund.

Om eftermiddagens dom leder till att Postnord tvingas börja leverera registreringsskyltarna, blir stämningen mot Transportstyrelsen irrelevant.

— Då kvarligger våra rutiner och skyltarna kommer fram, säger Anna Berggrund.

Enligt domaren som under dagen ska fatta ett interimistiskt beslut om Postnord kan ett slutgiltigt besked "lätt" ta flera veckor.

TT
/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

1 timme sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

1 timme sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

2 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

2 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

3 timmar sedan
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.