Här får du veta allt om vilka sparkonton som är lönsamma att spara på.
Här får du veta allt om vilka sparkonton som är lönsamma att spara på. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Henrik Montgomery/TT

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.


Eftersom skatten på invensteringssparkonton ska höjas igen kommer det inte längre kommer vara ekonomiskt lönsamt för alla att använda den sparformen.

För att det ska vara lönsamt kommer en högre avkastningsnivå krävas, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

Kraftig höjning av priset på el – så dyr blir den nu

Då ska du inte välja ett invensteringssparkonto

Enligt Johanna Englundh, expert på fondanalysbolaget Morningstar, finns det en enkel tumregel när det är bra med ett invensteringssparkonto och inte.

– En enkel tumregel är att ISK är bäst om årsavkastningen är högre än statslåneräntan plus en procentenhet. Med dagens statslåneränta på 2,62 procent innebär detta att avkastningen behöver vara högre än 3,62 procent”, skriver hon i en artikel på Morningstar.

Här är jobben med lägst medellön – så lite tjänar man

Därför kan ett invensteringssparkonto vara bra

Christina Sahlberg som är sparekonom på Compricer anser däremot att man kan fortsätta med ett invensteringssparkonto om man tänker spara långsiktigt.

– Räntan är ju så hög nu och kommer att sjunka. Jag tycker gemene man ska fortsätta spara på ISK, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– I snitt går ju börsen också upp mer än 3,62 procent per år.

Det finns alltså inget direkt rätt eller fel i var du placerar dina pengar. Allt beror på avkastningsnivåer och hur lång– eller kortsiktigt du tänkt spara.