Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har fått fram en förordning om mediestöd, som ska gälla från årsskiftet. Arkivbild
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) har fått fram en förordning om mediestöd, som ska gälla från årsskiftet. Arkivbild - Foto: Claudio Bresciani/TT

Klart med regelverk för framtida mediestöd

Regeringen har klubbat en förordning om mediestöd, som ska börja gälla vid årsskiftet. Men hela regelverket presenteras i din detalj först på lördag.


Det framgår dock av information publicerad av Kulturdepartementet att förordningen preciserar villkoren för mediestöd när det gäller mediers periodicitet, användarförankring samt andelen redaktionellt innehåll och exklusivt egenproducerat material.

Höjt krav på användarförankring

När det gäller användarförankringen höjs kravet till 3 000 regelbundna användare, men det ligger kvar på 1 500 när det gäller betalande prenumeranter, skriver Kulturdepartementet på sin hemsida.

"En viss del frilanskostnader (200 000 kr) får räknas med i den stödgrundande kostnaden, vilket kan vara betydelsefullt för små nyhetsmedier", skriver departementet vidare.

Det kommer fortfarande vara möjligt att få stöd för nyhetsmedier som till stora delar publicerar andras innehåll – till en viss gräns.

"Andelen redaktionellt innehåll (45 procent) och exklusivt egenproducerat innehåll (45 procent av det redaktionella innehållet) ligger ungefär i paritet med dagens nivåer i det sammanvägda press- och mediestödet. Det innebär att nyhetsmedier fortfarande kan samarbeta kring eller köpa in byråmaterial upp till 55 procent av det redaktionella innehållet", skriver departementet.

Stöd till mediemångfald

Förordningen öppnar även för stöd till medier som inte är lokala och regionala, om medierna är av särskild vikt för mediemångfalden på nationell nivå eller av betydelse för grupper som är underförsörjda vad gäller nyhetsbevakning, enligt departementet.

Anslaget för mediestödet uppgår till drygt en miljard kronor. Ovanpå det kommer medel som sedan tidigare har tillförts i form av övergångsstöd för en ordnad övergång.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.