En av fölretaget NRG Energys anläggningar i Texas, USA. Företaget är ett av dem som Sjuned AP-fonden investerat i. Arkivbild.
En av fölretaget NRG Energys anläggningar i Texas, USA. Företaget är ett av dem som Sjuned AP-fonden investerat i. Arkivbild. - Foto: David J. Phillip/AP

AP7 har miljarder i "rödlistade" företag

Sjunde AP-fonden har investerat miljardbelopp i företag som andra storfonder nobbar av klimat- eller miljöskäl. Det visar en kartläggning som Di gjort.


AP7 har bland annat 770 miljoner kronor i det schweizisk-brittiska råvarubolaget Glencore, ett företag som till exempel den norska oljefonden och ett 30-tal andra storinvesterare uteslutit.

På en lista med 170 företag som sammanställts av investerarinitiativet Climate Action 100+ finns företag med flera röda indikatorer – tecken på att de inte lever upp till hållbarhetsmål. Sjunde AP-fonden har mångmiljoninvesteringar i flera av dem, förutom Glencore bland annat FirstEnergy, NRG Energy, RWE och Xcel Energy.

Enligt Sjunde AP-fonden är investeringarna inte problematiska, utan en strategi som vuxit fram över tid, där investeringarna gör det möjligt att påverka.

— Därmed började vi successivt fundera över om det går att förena ett mer aktivt ägande med en aktiv förvaltning, säger Johan Florén, ägarstyrnings- och ESG-chef vid AP7, till DI.

Sjunde AP-fonden har drygt 933 miljarder kronor enbart i sin aktiefond.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.