Det svenska pensionssystemet består av tre centrala delar vilka är:
- allmän pension, som alla som bott och arbetat i Sverige har rätt till,
- privat pensionssparande, som alla har möjlighet att starta på egen hand och förvalta efter egen vilja,
- tjänstepension, som arbetsgivaren avsätter åt dig om det är avtalet i anställningsvillkoren.
Den sistnämnda av de olika delarna, tjänstepensionen, förändras därtill utifrån din lön och hur den utvecklas. Förhandlar du upp lönen till en större summa, så ökar också storleken på det arbetsgivaren avsätter varje månad.
Men vad gäller egentligen i de fall lönen ökat men pensionsavsättningen förblir densamma och således oförändrad?
Då ökar inbetalningen av tjänstepensionen
För att reda ut det har Nyheter24 pratat med pensionsekonomen Staffan Ström som redogör att de allra flesta tjänstepensioner bygger på att arbetsgivaren rapporterar in den nya lönen så fort den börjar gälla.
Numera sker det allt som oftast automatiskt genom en signal från företagets lönesystem som går direkt till pensionsförvaltaren.
– När lönen tagits emot räknas den nya pensionsavsättningen ut omedelbart och kommer med på nästa faktura till arbetsgivaren. När arbetsgivaren betalt fakturan hamnar pengarna i din försäkring, säger han och tillägger:
– Totalt sett kan du räkna med ett par månader från det att den nya lönen rapporteras in tills du ser pengarna i din försäkring. Om det handlar om en retroaktiv löneändring får du såklart höjda pensionsavsättningar även för den retroaktiva perioden.

Skulle det ta längre tid, eller om summan som sätts av till din tjänstepension inte stämmer, så har Ström en tydlig uppmaning:
– Vill du kolla upp att allt stämmer kan du logga in hos din valcentral. För privatanställda arbetare är det Fora, för privatanställda tjänstemän Avtalat, för statligt anställda SPV och för anställda i kommuner och regioner Pensionsvalet eller Valcentralen.
Väl där ser du vilken lön som är inrapporterad, och från vilket datum den gäller, redogör Ström för.
MISSA INTE: Google varnar: Gör inte detta i Gmail
Det kan hända om arbetsgivaren glömmer pensionen
Skulle det istället vara så att din arbetsgivare glömt att rapportera in din nya lön så är det viktigt att det korrigeras så fort som möjligt.
– Då får du en schablonmässig kompensation för den tid som gått då fel lön varit registrerad. Om arbetsgivaren rapporterat in en för hög lön ska det också justeras.
Skulle det inträffa så kräver arbetsgivaren tillbaka pengar från försäkringen, dock är det väldigt ovanligt med ett återbetalningskrav gentemot dig som arbetstagare.
MISSA INTE: Varningen: Så luras du av post-bedragarna
Så mycket ökar tjänstepensionen i Sverige
Hur mycket tjänstepensionen ökar i genomsnitt under ett år är såklart väldigt individuellt och skiljer sig avsevärt från person till person. Men enligt Staffan Ström finns det ett genomsnitt beroende på vilket pensionsavtal man har.
– I de flesta tjänstepensionsavtal gäller att på lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp, ungefär 50 400 kronor per månad, sätts det av sex procent av lönen.
På lön över den nivån tjänar man inte in någon ytterligare allmän pension, och därför är avsättningarna till tjänstepensionen desto större på den delen av lönen, ofta 31,5 procent.
– För den som tjänar 25 000 och som får ett lönelyft på 3,5 procent ökar inbetalningarna till tjänstepensionen alltså med ungefär 53 kronor per månad, och för den som tjänar 60 000 och som får samma lönelyft ökar inbetalningarna med ungefär 660 kronor, avslutar han med att säga.