Gör ett eget förarbete innan du ger dig ut i readjungeln. Arkivbild.
Gör ett eget förarbete innan du ger dig ut i readjungeln. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Så undviker du fällorna på mellandagsrean

Mellandagsrean är redan i gång. Nya skyltar och nya prissänkningar sedan Black Week för en månad sedan, men samma råd gäller. Här är fem tips för att undvika att fastna i reafällan.


Gör förarbetet:

När Konsumentverket granskade årets Black week-rea visade det sig att sju av tio e-handelsföretag inte följer lagen när de lockar med sänkta priser. Långt ifrån alla lyssnar till de skärpta reglerna som säger butikerna måste uppge varans lägsta pris de senaste 30 dagarna.

Gör därför ett eget förarbete innan du ger dig ut. Gå in på en prisjämförelsesajt, sök på produkten och se hur prisnivån varierat under en längre period.

Se upp för bedragarna:

Var vaksam, för bland de största fynden lurar även bedragarna. Klicka inte på annonser med okända länkar. Och letar du runt på nätet, var noggrann och handla bara från sajter som erbjuder säker betalning.

Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna är antagligen det.

Fall inte för köphetsen:

Rea har en stark effekt och är ett ord som drar blickarna till sig. Att spontanshoppa kan vara kul, och känslan blir inte sämre av att man känt att man gjort ett klipp. Men är det någonting du verkligen behöver?

Mest pengar sparar du om du bara handlar det du tänkt, eller ingenting alls.

Ha is i magen:

Efter några lugna dagars julfirande får mellandagsrean svensken att vakna till. Vissa känner att det dessutom måste fyndas fort eftersom tillfället kan vara borta imorgon. Men i många fall är det inte nödvändigt att stå och stampa utanför butiken innan den öppnar.

Rean pågår länge och priset kan komma att sänkas ytterligare om butiken vill bli av med produkten. Om du känner att du missat något är i alla fall en sak säker, snart kommer våren och med den nya kampanjer.

Måste varan vara ny?

Vissa produkter vill du ha som ny, andra kanske fungerar lika bra som bättre begagnade? I de fallen kan du som konsument både få ned priser ytterligare, och tänka mer hållbart.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.