- Foto: isabell Höjman/TT & CHRISTINE OLSSON / TT

Bakslaget som kan sänka din pension med 30 000 kronor – varje år: "Dyr affär”

Vad är det som kan påverka din pension? Länsförsäkringar berättar i ett pressmeddelande om bakslaget som kan sänka din pension med över 30 000 kronor per år.


Vi befinner oss just nu i en lågkonjunktur som bland annat kännetecknas av högre arbetslöshet

Arbetslöshet påverkar inte endast din inkomst utan också din framtida pension. Även om du har arbetat den största delen av ditt liv så kan en periods arbetslöshet få stora konsekvenser för pensionen.

– Pensionen i Sverige bygger på de inkomster du haft under ditt yrkesverksamma liv och arbetslöshet och ofrivillig pensionering i slutet av karriären blir därför en dyr affär för den som drabbas, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Så blir pensionen 2024: De får 1 500 kronor mer i månaden

Din pension kan sänkas med 30 000 kronor

En person som är privatanställd med lön på 40 000 kronor i månaden som blir arbetslös vid 60 års ålder får 21 600 kronor i pension per månad livet ut. Skulle samma person arbeta till 65 års ålder blir pensionen 24 200 kronor. Det innebär att skillnaden blir så stor som 31 200 kronor per år.

– För många kan en uppsägning betyda långtidsarbetslöshet eller leda till förtidspensionering vilket kan få en stor påverkan på pensionen. 

Därför har män 7 300 kronor mer i pension – varje månad: "Jämställt"

/