Kärnkraftverket Forsmark har en störning i driften av reaktor 2. Arkivbild
Kärnkraftverket Forsmark har en störning i driften av reaktor 2. Arkivbild - Foto: Christine Olsson/TT

Forsmark på halvfart – fel på generator

Ett fel på en generator gör att kärnkraftsreaktorn Forsmark 2 inte kan gå för fullt. Reaktorn kommer att köra med reducerad effekt fram till midnatt mellan den 3 och 4 januari.


Att något var fel upptäcktes när ett larm på den ena generatorn – som levererar elen ut på kraftnätet – gick vid 23-tiden på fredagen. Reaktorn gick då automatiskt ner till en lägre effektnivå.

Felsökning har pågått under natten och dagen, och på lördagseftermiddagen bekräftades att störningen beror på någon typ av fel i den ena av anläggningens två generatorer. Exakt vad problemet är måste utredas vidare.

— Vi kommer att ligga kvar på en lägre reducerad effekt. Det beror på att vi nu fortsätter felsökningen i generatorn. Vi har meddelat elmarknaden att vi ligger kvar på den här effektnivån fram till midnatt den 3 januari, säger Anna Ek, ställföreträdande presschef på Forsmark, till TT.

Reaktorns effekt har gått att skruva upp något sedan fredagskvällen, men den kommer att ligga kvar på lite mindre än halvfart de kommande dagarna.

Säkerhetssystemen har fungerat som de ska och elproduktionen pågår som vanligt vid övriga reaktorer, enligt Forsmark.

TT