Skulderna till Kronofogden har nått nya rekordnivåer.
Skulderna till Kronofogden har nått nya rekordnivåer. - Foto: Henrik Holmberg/TT & Janerik Henriksson/TT

Här bor de med mest skulder hos Kronofogden: "En ond spiral"

Svenskarnas skulder till Kronofogden har nått nya rekordnivåer och skillnaderna är stora mellan var du bor.
– Jag tänker att detta speglar hur samhället ser ut i stort, säger Frida Bratt i en intervju med Nyheter24.


I tider där möjligheten till att spendera pengar blivit större i och med internets stora roll inom allt från shopping till underhållning har också svenskarnas skulder till Kronofogden ökat i en rasande fart.

I en färsk rapport från myndigheten visar det sig att svenskarnas totala skuld uppgår till hela 119 miljarder kronor, vilket är den högsta summan någonsin.

Anledningen till att många drar på sig skulder är olika från person till person, men enligt sparekonomen Frida Bratt finns det en ond spiral som är högst bidragande.

– En vanlig orsak är att man hamnat i en ond spiral av snabblån och blancolån relaterade till konsumtion. Det kan också handla om att man har skatteskulder, eller att man har en skuld i form av underhållsstöd man inte har betalat, berättar hon för Nyheter24.

Skuldrådgivarens tre knep – för att undvika Kronofogden

Här bor de med mest skulder – och minst 

Sett till de som har flest skulder är de bosatta i Ljusnarsberg i Örebro län, enligt enligt statistiken från Kronofogden. Där har hela 9,5 procent av invånarna en skuld till myndigheten. Lägst andel skuldsatta är bosatta i Lomma i Skåne län där endast 0,9 procent är skuldsatta.

Varför skillnaderna är så pass stora tror Bratt har flera förklaringar.

– Jag tänker att detta speglar hur samhället ser ut i stort, och att vi har stora geografiska skillnader när det gäller människors socioekonomiska situation. Om vi tar Lomma som exempel så är det ett välbärgat villasamhälle. Här bor helt enkelt färre personer som har svårt att få ekonomin att gå ihop, och fler med trygg ekonomi. Detta i kontrast till exempelvis Ljusnarsberg, som vad jag förstår har en svår socioekonomisk situation och arbetslöshet. Inkomst och utbildningsnivå är sådant som påverkar om en person riskerar att bli skuldsatt eller inte.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24: 

Stora förändringen: Så höjer du pensionen med 4 900 i månaden

Här är ljusglimtarna som får din plånbok att växa 2024

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

/