Rörligt eller bundet bostadslån. Det är den stora frågan för många bolånekunder. Arkivbild.
Rörligt eller bundet bostadslån. Det är den stora frågan för många bolånekunder. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så ska du tänka kring bolånen

Bolånetagare ratar i allt större utsträckning bundna lån för att gå över till rörligt. Det är ett ganska dåligt läge att binda nu, säger Christina Sahlberg, sparekonom hos jämförelsesajten Compricer.


Dagens räntebesked från Riksbanken var högst väntat, däremot inte beskedet att en räntesänkning kan ske redan under första halvåret, som indikerade en mjukare tongång än tidigare.

För bolånetagare som fått uppleva hur bostadskostnaderna rusat i takt med att räntorna har stigit är det naturligtvis ett välkommet besked med räntesänkningar i närtid.

Samtidigt är frågan om bundet eller rörligt bolån högaktuell för den vars lån kanske löper ut eller någon som precis köpt en ny bostad. I december (den senast tillgängliga uppgiften) låg till exempel den genomsnittliga bolåneräntan på 1 år hos SEB på 4,67 procent medan rörligt landade på 4,84 procent.

Inte stirra sig blind

Christina Sahlberg påpekar att man ska noga tänka igenom sitt beslut och inte stirra sig blind på eventuella ränteskillnader.

— Några banker har den senaste tiden sänkt räntan på rörligt men väldigt marginellt och det tyder på lägre upplåningskostnader men också vad som ska komma i framtiden, säger hon och syftar på eventuella räntesänkningar från Riksbanken.

— Samtidigt signalerar marknadsräntorna att vi kommer ha en styrränta på 2,5 procent i år och marknaden brukar ju ha rätt.

Detta skulle med andra ord innebära en sänkning från den nuvarande nivån på 4 procent med 1,5 procentenheter. Just detta faktum gör att man bör fundera noga kring bundet kontra rörligt, påpekar Christina Sahlberg.

— Det är också därför bankerna kan ge lägre ränta i dag på bundet. För dem är det bra att kunderna binder så det är ganska dåligt att binda om man gör det för "pengarnas skull", sedan kan man göra det för säkerhet.

Så hur ska man tänka rent konkret?

— Om inget oförutsett händer är det dåligt att binda just nu, troligtvis är det bättre att ha rörligt men jag tycker alltid att valet ska inte handla om vad man tjänar mest på utan hur mycket man oroar sig. Det behöver inte vara fel att binda upp sig på ett år om man vill ha trygghet.

Fler väljer rörligt

Hos till exempel statliga SBAB lutar också merparten mot rörligt. Nya siffror visar att i december valde 94 procent rörlig ränta.

— Förut hade vi en trend åt andra hållet och förmodligen är det för att man andas lite morgonluft gällande rörliga räntor, säger bankens chefsekonom Robert Boije.

TT
/
/