Plånbok med pengar, telefon med bankappar.
Nya undersökningen från SBAB visar varför svenskar sparar. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, JESSICA GOW / TT

Det sparar flest svenskar till

Svenskars sparvanor har varit ämnet för en ny undersökning av SBAB. Där besvaras bland annat vad syftet med sparandet är.


I takt med det finansiella klimatet 2024 har svenskarnas sparvanor fått en allt större uppmärksamhet. En färsk undersökning genomförd av SBAB belyser att den vanligaste summan som svenskar mellan 18 och 79 år har på sina bankkonton ligger mellan 200 000 till 500 000 kronor.

Vidare indikerar SBAB:s statistik att män tenderar att placera 75% av sina tillgångar i aktier och fonder medan kvinnor fördelar sina resurser jämnare, med en 50/50 fördelning mellan aktier, fonder och bankkonton.

Läs mer: Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

Därför sparar svenskar

Sparande är en mångfacetterad process som styrs av olika behov och mål. Enligt den senaste statistiken sparar de flesta svenskar för att skapa en buffert för oförutsägbara händelser, och till pensionen:

Källa: SBAB

Läs mer: Så mycket kontanter ska du ha hemma

Framtida förväntningar

När det gäller framtida sparande avslöjar statistiken att 31% av svenskarna tror att de kommer att spara mer, medan 44% förväntar sig att spara lika mycket som tidigare. Endast 13% antar att de kommer att spara mindre och 5% tror inte att de kommer att spara alls.

Läs mer: Ny skatteregel: Så får du 1 800 kronor mer i månaden i pension

Ekonomiska påverkan på hälsan

En undersökning av Finansinspektionen, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, lyfter fram att även om svenskar generellt har ett högt finansiellt välbefinnande, finns det en tydlig koppling mellan ekonomisk stress och negativ påverkan på hälsan. En tredjedel av de tillfrågade har rapporterat svårigheter med att täcka löpande kostnader för grundläggande behov som mat och boende under det senaste året.

Läs mer: Så mycket sparar svenska pensionärer varje månad

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hizbollah: Har beskjutit israeliskt artilleri

Långtradare körde in i byggnad – flera skadade

Flera personer skadades när en långtradare körde in i en myndighetsbyggnad i staden Brenham, väster om Houston, i Texas.

Östersund: Polisen rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, polis kontaktas gällande påverkad man utomhus", skriver polisen på sin hemsida.

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

1 timme sedan
Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som berör de allra flesta med trädgård eller tomt. Men få har koll på vad som gäller – och under våren har de nya bestämmelserna väckt frågor.

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

2 timmar sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.