Överst från vänster, Swedbanks vd Jens Henriksson, Michael Green, vd Handelsbanken, Nordeas vd Frank Vang-Jensen och längst ner till höger SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbilder.
Överst från vänster, Swedbanks vd Jens Henriksson, Michael Green, vd Handelsbanken, Nordeas vd Frank Vang-Jensen och längst ner till höger SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbilder. - Foto: TT

Storbankernas utdelningar: 120 miljarder

200 miljarder i vinst och 120 miljarder kronor till ägarna. Storbankerna tjänar pengar som aldrig förr. Onödigt mycket, tycker Riksbankschefen. Inte alls, enligt Nordeas vd Frank Vang-Jensen: Jag delar inte uppfattningen att bankerna gör övervinster, säger han.


Fakta: Vinst, utdelning – bank för bank

Nordea*, helårsvinst: 72 miljarder kronor (+18 procent jämfört med 2022). Utdelning (inkl. aktieåterköp): 51 miljarder kronor.

SEB, vinst: 48 miljarder kronor (+42 procent). Utdelning (inkl återköp): 27 miljarder kronor.

Swedbank, vinst: 44 miljarder kronor (+63 procent). Utdelning: 17 miljarder.

Handelsbanken, vinst: 36 miljarder kronor (+35 procent). Utdelning: 26 miljarder.

*Nordeas siffror är omräknade till eurokursen 11,50 kronor.

Källa: Bankernas bokslut

När alla fyra svenska storbanker släppt sina bokslut (också Nordea räknas in även om bankens huvudkontor ligger i Helsingfors) kan TT räkna samman vinsterna för helåret 2023 och de samlade utdelningarna inklusive återköp av aktier, som också indirekt tillfaller aktieägarna.

Summa vinst: 200 miljarder kronor före skatt.

Summa utdelningar till ägarna: 120 miljarder kronor.

Så här har några av bankcheferna kommenterat utdelningarna de senaste veckorna:

— Vår vinst kommer tillbaka till samhället, sade Swedbanks vd Jens Henriksson.

Kommer tillbaka

Man glömmer lätt bort vilka bankens ägare är, enligt Jens Henriksson.

— Det är sparbankerna. Det är försäkringsbolag. Det är livförsäkringsbolag. Det är pensionsbolag. Det är tjänstepensionsbolag. Det är småsparare. Det är sparbanksstiftelser. Det är Swedbanks ägarstiftelser, säger han.

— De ger i sin tur tillbaka pengarna. Så vår vinst kommer tillbaka till samhället, tillägger han.

Även SEB:s vd Johan Torgeby försvarar miljardutdelningen till ägarna.

— De behöver också få sina inkomster, för det är tufft där ute, säger han om de som får dela på pengarna.

Storbankernas helårsvinst och utdelning 2023, miljarder kronor. Nordeas siffror är omräknade till eurokursen 11,50 kronor.

För lönsamma?

Bankcheferna pekar på vikten av stabila lönsamma banker. Men riktigt så lönsamma behöver de inte vara, enligt Riksbankschefen Erik Thedéen som häromdagen sade att han inte att anser att bankernas stora vinster är nödvändiga för stabiliteten.

— Jag vill klargöra att ur ett stabilitetsperspektiv har vi inte gett uttryck för att det är viktigt att de radikalt måste höja sina vinster som nu har skett i den här ränteuppgången, sade han.

Enligt Erik Thedéen är det upp till bankerna att försvara den kraftigt ökade lönsamheten gentemot sina kunder:

— Vi ser också nu att en stor del av de här vinsterna inte går till att generera kapital, utan till utdelningar. Det är bankerna som ska svara på om det är rimligt och motiverat. Jag säger bara att ur ett stabilitetsperspektiv så har inte vi efterfrågat kraftiga vinstökningar.

TT