Experten uttalar sig om hur man behåller sina aktier under en skilsmässa.
Experten uttalar sig om hur man behåller sina aktier under en skilsmässa. - Foto: Fredrik Sandberg/ TT ​​Janerik Henriksson/TT ​

Dags för skilsmässa? Så säkrar du dina aktiepengar

Att gå genom en skilsmässa kan vara både känslomässigt och finansiellt utmanande. För att underlätta den ekonomiska bodelningen har Nyheter24 sammanställt expertens viktigaste tips för att undvika tvångsförsäljningar.


Trots att man helst vill skiljas som vänner, är det vanligt att expar bråkar om bodelningen. För en så smärtfri skilsmässa som möjligt finns det däremot några förebyggande råd att följa. Emma Forsberg, jurist på Carneige och expert i familjerätt, har i ett samtal med Breakit delat sina tips för att undvika tvångsförsäljning av aktier.

Skilsmässa förstärker ojämlikt ägandet – kvinnor blir förlorare

Viktigt med äktenskapsförord

För att undvika strul i bodelningen säger Forsberg att det är viktigt med ett äktenskapsförord. Många tror att ett aktieägaravtal räcker för att behålla sina aktier, men enligt Forsberg stämmer det inte. Utan äktenskapsförordet har din partner rätt till halva nettovärdet av dina aktier. I värsta fall kan du bli skadeståndsskyldig. 

I de flesta aktieavtal är det upp till ägaren att själv lösa ett äktenskapsförord med sin partner. 

– Det står bara att person X ska äga de här aktierna i enskild egendom. Men om du är gift och skiljer dig några år senare så vet du inte att du begår brott mot aktieägaravtalet i ditt eget bolag. Man är naiv och tänker att det aldrig ska bli något bråk, säger Forsberg till Breakit.

Expertens tre snabba för att behålla aktier

Forsberg har tre tips som hon tycker att aktieägare ska komma ihåg:

  • Glöm inte äktenskapsförord.
  • Glöm inte avkastningen i äktenskapsförordet.
  • Glöm inte att du aldrig kan tvinga fram ett äktenskapsförord eller ändra det om inte båda vill det.

Så mycket kan kostnaderna öka om du skiljer dig – och så kan du förbereda dig

Här skiljer sig flest par i hela landet: "Äktenskapen är betydligt kortare"

5 punkter för att klara av ekonomin under en skilsmässa

/