Skilsmässa förstärker ojämlikt ägandet – kvinnor blir förlorare
Skilsmässan förstärker de ekonomiska könsmässiga skillnaderna, visar en ny studie. Lagstiftning, men framför allt normer, spökar när kvinnorna kommer ut som förlorare. Prata om ekonomin när kärleken spirar, kanske i dag på Alla Hjärtans dag, är ett råd för att förebygga.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Skillnader i ägandet baseras i studien på individdata från SCB och fastighetsregistret.
För att få en bredare syn på förmögenheter har rapportförfattarna också studerat förmögenhetsdata. Men eftersom den statistiken inte förs längre, togs bort 2006, har studien tagit sikte på hur det såg mellan åren 1999 och 2006.
I studien har det undersökts hur förmögenhetsskillnaderna mellan könen såg ut före parrelationen, under paret levt i en relation och efter skilsmässan.
Studien har främst fokuserat på heterosexuella parrelationer.
Källa: Ownershift
När ett par inleder en relation, flyttar ihop, så minskar först de ekonomiska skillnaderna.
Men vid en separation/skilsmässa kommer den ekonomiskt starkare parten, oftast mannen, i genomsnitt ut som vinnare, och då är skillnaden ännu större än innan relationen inleddes, visar en studie från tankesmedjan Ownershift som fokuserar på kvinnors ägande.
Män äger mer än kvinnor efter skilsmässa
I studien, som baseras på individdata från Statistiska centralbyrån, har rapportförfattarna satt fokus på fastighetsägandet. I en parrelation där både mannen och kvinnan äger lika mycket under förhållandet, äger mannen i snitt 68 procent mer än kvinnan efter skilsmässan.
Till viss del kan den stora skillnaden förklaras av att kvinnor kanske oftare än männen köper en bostadsrätt efter separationen, vars värde inte syns i fastighetsregistret, något som villor gör.
— Det kan förklara en del, men inte allt, eftersom vi också kartlagt förmögenhetsdata, säger Emma Heikensten, en av rapportförfattarna, till vardags hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management.
Enligt henne ger slutsatserna bevis för vad framför allt många kvinnor känner inför en skilsmässa och de ekonomiska problem som kan prägla en separation.
— Och det bekräftar vi med den här rapporten, säger Heikensten.
Homosexuella mer jämlika efter skilsmässa
Normer, löneskillnader och kunskap/intresse för ekonomiska frågor förklarar förmodligen varför männen i genomsnitt kommer ut med en bättre ekonomi än kvinnan, enligt henne.
— Men det finns också brister i lagstiftningen som inte skyddar den ekonomiskt svagare parten tillräckligt, säger hon.
Forskningsrapporten visar också på vad som händer när samkönade förhållanden spricker. Då visar det sig att havererade kvinnliga parrelationer på andra sidan kommer ut som mer ekonomiskt jämlika än heterosexuella par. Samma sak gäller inte för män som bott ihop.
Emma Heikensten: "Läs på och samtala"
Vad ska man göra då? Emma Heikensten har några tips.
— Läs på och samtala, kanske just på Alla Hjärtans dag.
Det är lättare, även om prat om pengar inte anses som särskilt romantiskt, att komma överens om rättvisa och rimliga ekonomiska villkor i början på ett förhållande, inte när det börjar knaka i fogarna.
Minska ojämlikhet vid skilsmässa så här:
Sätt inte in era gemensamma besparingar på mannens konto – se till att ha ett eget.
Diskutera pensionen. Om kvinnan tar hand om hemmet mer, jobbar deltid – fördela pensionsinbetalningar rättvist utefter det.
Prata om hur ni delar upp hushållets kostnader. Står den ena för maten och den andra för beständigare varor, kan det bli orättvist vid en uppdelning.